Hantering av överloppsvatten i tomat- och gurkväxthus
Wikström, Cassandra (2014)
Wikström, Cassandra
Yrkeshögskolan Novia
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405229480
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405229480
Tiivistelmä
Euroopan ympäristö- ja vesilainsäädäntö asettaa yhä korkeampia vaatimuksia vesistöjen säilymiseen ja vedenkäsittelyyn. Tämä yhdessä paikallisten säädösten kanssa tekee kasvihuonetuotannon vedenkäsittelyn ajankohtaiseksi aiheeksi.
Kasvihuoneiden tomaatti- ja kurkkutuotannossa on yleisesti käytössä ylikastelu. Tämä ylimääräinen vesi sisältää ravinneaineita, mahdollisia kasvitauteja sekä torjunta-aineiden jäännöksiä. Työssä käsitellään ylijäämäveden määrää sekä tämän vaikutusta luontoon, erityisesti ottaen huomioon vesistöt, pohjaveden, järvet ja meren. Työ käsittelee myös asiaa koskevaa lainsäädäntöä Suomessa ja muutamassa lähimaassa.
Teoriaosassa käsitellään mahdollista ylijäämävettä. Tämän yhteydessä sivutaan erilaisia jäteveden puhdistusmuotoja, jäteveden mahdollista uudelleenkäyttöä kasvituotannossa sekä sen päästöä takaisin luontoon.
Kirjallisuustutkimusta täydentämään on tehty kysely, joka on lähetetty kasvihuonetuottajille ympäri Suomea. Kyselyn vastaukset arvioidaan ammattikirjallisuuden pohjalta ja työssä esitellään mahdollisia ratkaisuja.
Johtopäätöksenä on, että kasvihuoneiden ylijäämävedellä on negatiivinen vaikutus luontoon ja on tärkeätä, että ravinnerikkaan jäteveden päästämistä luontoon vähennettäisiin.
Kasvihuoneiden tomaatti- ja kurkkutuotannossa on yleisesti käytössä ylikastelu. Tämä ylimääräinen vesi sisältää ravinneaineita, mahdollisia kasvitauteja sekä torjunta-aineiden jäännöksiä. Työssä käsitellään ylijäämäveden määrää sekä tämän vaikutusta luontoon, erityisesti ottaen huomioon vesistöt, pohjaveden, järvet ja meren. Työ käsittelee myös asiaa koskevaa lainsäädäntöä Suomessa ja muutamassa lähimaassa.
Teoriaosassa käsitellään mahdollista ylijäämävettä. Tämän yhteydessä sivutaan erilaisia jäteveden puhdistusmuotoja, jäteveden mahdollista uudelleenkäyttöä kasvituotannossa sekä sen päästöä takaisin luontoon.
Kirjallisuustutkimusta täydentämään on tehty kysely, joka on lähetetty kasvihuonetuottajille ympäri Suomea. Kyselyn vastaukset arvioidaan ammattikirjallisuuden pohjalta ja työssä esitellään mahdollisia ratkaisuja.
Johtopäätöksenä on, että kasvihuoneiden ylijäämävedellä on negatiivinen vaikutus luontoon ja on tärkeätä, että ravinnerikkaan jäteveden päästämistä luontoon vähennettäisiin.