Lihaleikkaamon prosessilaitteiden käyttöhyödykeliitännät
Rantala, Sami (2014)
Rantala, Sami
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052810835
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052810835
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyön aihe on osa Atria Oy:n Nauta 2012 -projektia, jossa Atria keskitti naudan teurastuksen ja leikkuun Kauhajoen toimipisteeseen Etelä-Pohjanmaalle. Projektin tavoite oli rakentaa noin 6000 m2 uutta tuotantotilaa sekä saneerata vanhat tilat vastaamaan nykyaikaisia tarpeita ja säännöksiä.
Nauta 2012 -projektissa muutosten kohteena oli melkein koko tuotantolaitos, josta tässä työssä perehdytään lihaleikkaamon osuuteen. Työssä käydään pääpiirteittäin läpi osaston kaikki prosessilaitteet, ja erityisesti kiinnitetään huomiota laitteiden vaatimiin käyttöhyödykekytkentöihin. Lisäksi tarkastellaan jokainen putkistojärjestelmä erikseen ja kerrotaan niihin liittyviä erityispiirteitä elintarviketeollisuudessa. Omana kappaleena käydään läpi putkistojen ja muiden hyödykeliitäntöjen komponentteja ja lopuksi sivutaan hieman käyttöturvallisuusasioita, joihin elintarviketeollisuudessa kiinnitetään suurta huomiota. Koska elintarviketeollisuudessa käytettävät ratkaisut talotekniikassa eroavat melko paljon tavallisesta asuinraken-tamisesta, näissä kappaleissa sivutaan aihealueita kirjallisuuteen viitattuna sekä käyttökokemuksiin perustuen. Kirjallisuustietoa on joistakin aiheista mahdotonta löytää ja monet ratkaisut perustuvatkin kirjoittajan kokemuksista saatuihin tietoihin.
Työosassa käydään läpi projektin vaiheet projekti-insinöörin näkökulmasta. Keskeisiä aihealueita ovat esisuunnittelu, laitetietojen kartoitus, varsinainen suunnitteluvaihe, toteutus ja käyttöönotto. Kappaleissa kerrotaan projektin eteneminen vaihe vaiheelta käyttöön ottoon asti. Lopussa on muutama pohdinta kokonaisuudesta ja tulevaisuuden jatkosuunnitelmista, joita projektin edetessä on kehittynyt, mutta joita ei tässä vaiheessa vielä lähdetty toteuttamaan.
Nauta 2012 -projektissa muutosten kohteena oli melkein koko tuotantolaitos, josta tässä työssä perehdytään lihaleikkaamon osuuteen. Työssä käydään pääpiirteittäin läpi osaston kaikki prosessilaitteet, ja erityisesti kiinnitetään huomiota laitteiden vaatimiin käyttöhyödykekytkentöihin. Lisäksi tarkastellaan jokainen putkistojärjestelmä erikseen ja kerrotaan niihin liittyviä erityispiirteitä elintarviketeollisuudessa. Omana kappaleena käydään läpi putkistojen ja muiden hyödykeliitäntöjen komponentteja ja lopuksi sivutaan hieman käyttöturvallisuusasioita, joihin elintarviketeollisuudessa kiinnitetään suurta huomiota. Koska elintarviketeollisuudessa käytettävät ratkaisut talotekniikassa eroavat melko paljon tavallisesta asuinraken-tamisesta, näissä kappaleissa sivutaan aihealueita kirjallisuuteen viitattuna sekä käyttökokemuksiin perustuen. Kirjallisuustietoa on joistakin aiheista mahdotonta löytää ja monet ratkaisut perustuvatkin kirjoittajan kokemuksista saatuihin tietoihin.
Työosassa käydään läpi projektin vaiheet projekti-insinöörin näkökulmasta. Keskeisiä aihealueita ovat esisuunnittelu, laitetietojen kartoitus, varsinainen suunnitteluvaihe, toteutus ja käyttöönotto. Kappaleissa kerrotaan projektin eteneminen vaihe vaiheelta käyttöön ottoon asti. Lopussa on muutama pohdinta kokonaisuudesta ja tulevaisuuden jatkosuunnitelmista, joita projektin edetessä on kehittynyt, mutta joita ei tässä vaiheessa vielä lähdetty toteuttamaan.