Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ravintola-alalla työskentelevien ammattikorkeakoulun aikuisopiskelijoiden työpaikkaruokailun toteutuminen sekä ruokailutottumukset

Laukkanen, Anni (2014)

 
Avaa tiedosto
Opinnaytetyo Anni Laukkanen.pdf (1.712Mt)
Lataukset: 


Laukkanen, Anni
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060111261
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää ravintola-alalla työskentelevien ammattikorkeakoulussa opiskelevien aikuisopiskelijoiden ruokailun nykytilaa, ruokailun järjestämistä, erilaisia ruokailumahdollisuuksia sekä tyytyväisyyttä työpaikkaruokailuun. Tavoitteena oli myös selvittää, millaisia mahdollisia puutteita vastaajat kokivat omassa ravitsemuksessa sekä pyrittiinkö ravitsemussuositusten mukaista lautasmalli-ruokailua toteuttamaan työpäivien aikana.

Tietoperustassa keskitytään uusimpiin ravitsemussuosituksiin, työikäisten ja korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksiin sekä erilaisiin terveyttä edistäviin valintoihin. Lisäksi tietoperustassa käydään läpi lähdekirjallisuuden avulla vuorotyön aiheuttamia haasteita ravitsemuksen kannalta.

Tutkimusmenetelmäksi valittiin kvantitatiivinen tutkimus, joka toteutettiin syksyllä 2013 Webropol-ohjelmalla tehdyn kyselylomakkeen avulla. Kyselylomake koostui muutamista taustakysymyksistä, erilaisista väittämistä, kyllä/ei- ja monivalintakysymyksistä, avoimista kysymyksistä sekä taulukoista eri ruoka-aineiden käytöstä työ- sekä vapaapäivinä. Tavoitteena oli saada monipuolinen katsaus ravintola-alan työntekijöiden työpaikkaruokailun tilasta.

Tutkimuksesta selviää, että miesten vaatimukset työpaikkaruokailua kohtaan olivat naisia melkoisesti matalammat. Henkilöstöravintolassa työskentelevät kokivat ruoan laadun parhaimpana. Vuorotyöntekijöistä viidennes ei ehtinyt syödä työpäivän aikana ja á la carte -ravintolassa työskentelevät kokivat ruokailuun käytettävissä olevan ajan liian lyhyenä. Yleisesti toivottiin myös rauhallista ruokahetkeä, jolloin ehtisi istua. Napostelu työ-päivän aikana sekä aterioiden korvaaminen välipaloilla oli yleistä etenkin naisten ja raskasta työtä tekevien keskuudessa. Vastaajien ruoka-aineiden käytössä työ- sekä vapaa-ajalla ei ollut kovin merkittäviä eroja muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste