Covid-19-pandemian vaikutus ravintoloiden maksuvalmiusriskien tunnistamiseen
Kuusiluoma, Riikka (2022)
Kuusiluoma, Riikka
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022092320416
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022092320416
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä analysoitiin kymmenen Pirkanmaalla toimivan ravintola-alan yrityksen maksuvalmiuteen liittyviä tunnuslukuja sekä niihin tiiviisti liittyviä vakavaraisuuden ja kannattavuuden tunnuslukuja. Näiden avulla selvitettiin, miten covid-19-pandemian aiheuttamat rajoittamistoimenpiteet vaikuttivat ravintoloiden maksu-valmiuteen ennen covid-19-pandemiaa ja sen aikana riskientunnistamisen näkökulmasta. Ravintoloiden maksuvalmiuteen liittyviä tunnuslukuja tarkasteltiin vuosina 2017–2021. Lisäksi yksittäisten ravintoloiden tunnuslukuja verrattiin toimialan mediaanilukuihin koko maan, Pirkanmaan sekä opinnäytetyön ravintoloiden osalta vuosina 2019–2021. Tämä opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena.
Teoriaosuudessa perehdyttiin ensin opinnäytetyössä käytettäviin tutkimusmenetelmiin ja määriteltiin tutkimusongelma. Teoriaosan sisältö koostui riskien tunnistamisesta ja hallinnasta, covid-19-pandemian vaikutuksista ravintola-alalle sekä maksu-valmiudesta ja maksuvalmiusriskin tunnistamisesta ja seurannasta. Empiirinen osuus aloitettiin rajaamalla opinnäytetyöhön mukaan otettavien ravintoloiden taustatietoja ja arpomalla tästä satunnaisgeneraattorin avulla kymmenen ravintolaa. Alma Talentin Analysaattorin avulla haettiin näiden ravintoloiden ennalta valitut tunnusluvut. Ravintoloiden tunnuslukujen kehitystä tarkasteltiin jokaisen ravintolan osalta erikseen. Lisäksi niitä vertailtiin koko maan, Pirkanmaan sekä opinnäytetyön ravintoloiden mediaanilukuihin, jotta saatiin käsitystä ravintolan tilanteesta laajemmasta perspektiivistä.
Tarkasteltaessa ravintoloiden tilannetta vuonna 2021, kun covid-19-pandemian kanssa oli eletty kaksi vuotta, voitiin todeta valtaosan selviytyneen pandemiavuosista kohtuullisen hyvin. Ravintoloilla, joilla oli haasteita maksuvalmiusriskin hallinnan kanssa, oli ollut niitä jo ennen pandemiaa. Valtaosa ravintoloista selviytyi kuitenkin maksuvalmiuden näkökulmasta hyvin.
Teoriaosuudessa perehdyttiin ensin opinnäytetyössä käytettäviin tutkimusmenetelmiin ja määriteltiin tutkimusongelma. Teoriaosan sisältö koostui riskien tunnistamisesta ja hallinnasta, covid-19-pandemian vaikutuksista ravintola-alalle sekä maksu-valmiudesta ja maksuvalmiusriskin tunnistamisesta ja seurannasta. Empiirinen osuus aloitettiin rajaamalla opinnäytetyöhön mukaan otettavien ravintoloiden taustatietoja ja arpomalla tästä satunnaisgeneraattorin avulla kymmenen ravintolaa. Alma Talentin Analysaattorin avulla haettiin näiden ravintoloiden ennalta valitut tunnusluvut. Ravintoloiden tunnuslukujen kehitystä tarkasteltiin jokaisen ravintolan osalta erikseen. Lisäksi niitä vertailtiin koko maan, Pirkanmaan sekä opinnäytetyön ravintoloiden mediaanilukuihin, jotta saatiin käsitystä ravintolan tilanteesta laajemmasta perspektiivistä.
Tarkasteltaessa ravintoloiden tilannetta vuonna 2021, kun covid-19-pandemian kanssa oli eletty kaksi vuotta, voitiin todeta valtaosan selviytyneen pandemiavuosista kohtuullisen hyvin. Ravintoloilla, joilla oli haasteita maksuvalmiusriskin hallinnan kanssa, oli ollut niitä jo ennen pandemiaa. Valtaosa ravintoloista selviytyi kuitenkin maksuvalmiuden näkökulmasta hyvin.