Ekologisesti kestävän vegaaniruokavalion koostaminen
Aittamäki, Elisa (2022)
Aittamäki, Elisa
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022102721651
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022102721651
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mitä tarkoittavat kestävä kehitys ja ekologisuus, kuinka ympäristöystävällinen vegaaniruokavalio on ja mitä vegaani voi tehdä saadakseen ruokavaliostaan mahdollisimman ekologisen. Työn toimeksiantajana toimi FUSILLI-hanke, jonka tavoitteena on kehittää uusia innovaatioita kestävän ruokajärjestelmän takaamiseksi.
Teoriaosiossa syvennyttiin kestävään kehitykseen, ruokatuotteiden ympäristövaikutuksiin, ruokahävikkiin, veganismiin sekä siihen, kuinka omat ruokavalinnat sekä ruoanvalmistus vaikuttavat ympäristöön. Vegaaneille suunnatussa kyselytutkimuksessa selvitettiin syitä veganismille, vegaaniruokavalion noudattamisen haasteita, ruokatuotteiden ympäristöystävällisyyttä, ruokahävikkiä sekä sitä, kuinka hyvin ravintolat vastaavat vegaanien tarpeisiin. Kyselyn yhteistyökumppaneina toimivat Unica ravintolat, jossa toteutettiin lomakekysely ja Vegaaniliitto, jonka Facebook-seinällä jaettiin sähköisen kyselyn linkkiä.
Kyselyn vastausten mukaan veganismin syiksi korostuivat eettisyys, ekologisuus ja terveellisyys. Suurimmiksi haasteiksi vegaanit kokevat raaka-aineiden hinnat ja saatavuuden sekä riittävän ravintoaineiden saannin. Raaka-aineet, joita vegaanit välttelevät eniten niiden epäekologisuuden vuoksi ovat riisi, soija, kahvi, avokado sekä palmuöljy. Ruokahävikkiä vegaaneilla ei juurikaan synny. Ravintoloiden vegaanitarjonta on parantunut viime vuosina, mutta parannettavaa on vielä paljon.
Tutkimuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että vegaaniruokavalio on erityisen ekologinen ja terveellinen. Päähuomio ruokavaliossa tulisi kiinnittää sen monipuolisuuteen. Ruokahävikillä on suuri vaikutus siihen, kuinka ympäristöystävällinen oma ruokavalio on. Opinnäytetyössä laadittiin vegaaneille opas, johon on koottu ohjeita ekologisen ruokavalion koostamiseksi.
Teoriaosiossa syvennyttiin kestävään kehitykseen, ruokatuotteiden ympäristövaikutuksiin, ruokahävikkiin, veganismiin sekä siihen, kuinka omat ruokavalinnat sekä ruoanvalmistus vaikuttavat ympäristöön. Vegaaneille suunnatussa kyselytutkimuksessa selvitettiin syitä veganismille, vegaaniruokavalion noudattamisen haasteita, ruokatuotteiden ympäristöystävällisyyttä, ruokahävikkiä sekä sitä, kuinka hyvin ravintolat vastaavat vegaanien tarpeisiin. Kyselyn yhteistyökumppaneina toimivat Unica ravintolat, jossa toteutettiin lomakekysely ja Vegaaniliitto, jonka Facebook-seinällä jaettiin sähköisen kyselyn linkkiä.
Kyselyn vastausten mukaan veganismin syiksi korostuivat eettisyys, ekologisuus ja terveellisyys. Suurimmiksi haasteiksi vegaanit kokevat raaka-aineiden hinnat ja saatavuuden sekä riittävän ravintoaineiden saannin. Raaka-aineet, joita vegaanit välttelevät eniten niiden epäekologisuuden vuoksi ovat riisi, soija, kahvi, avokado sekä palmuöljy. Ruokahävikkiä vegaaneilla ei juurikaan synny. Ravintoloiden vegaanitarjonta on parantunut viime vuosina, mutta parannettavaa on vielä paljon.
Tutkimuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että vegaaniruokavalio on erityisen ekologinen ja terveellinen. Päähuomio ruokavaliossa tulisi kiinnittää sen monipuolisuuteen. Ruokahävikillä on suuri vaikutus siihen, kuinka ympäristöystävällinen oma ruokavalio on. Opinnäytetyössä laadittiin vegaaneille opas, johon on koottu ohjeita ekologisen ruokavalion koostamiseksi.