Näytteenvalmistusosaston sulatusuunien energiansäästön optimointi : Boliden Harjavalta Oy
Viitanen, Sara-Maria (2022)
Viitanen, Sara-Maria
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022103121750
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022103121750
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia Boliden Harjavalta Oy:n näytteenvalmistusosaston sulatusuunien energiankulutusta. Uunien energiankulutusta mitattiin näytteitä sulattaessa sekä uunien ollessa lepotilassa. Energiankulutusmittausten avulla saatiin määritettyä optimaaliset arvot energiansäästön maksimoimiseksi.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa kerrotaan energiakatselmuksista, energiatehokkuuslaista ja energiatehokkuusdirektiivistä sekä hieman Boliden Harjavallan energiajärjestelmästä. Tämän lisäksi käydään läpi SE-romun lainsäädäntöä ja käsittelyä niin Suomessa kuin Harjavallassakin.
Energiankulutusmittaukset toteutettiin uuniin asennetun mittauslaitteiston avulla. Näytteiden sulatustestit suoritettiin kahden rinnakkaisen määrityksen avulla sulattamalla yhtä SER-laatua viidessä eri lämpötilassa. Lepolämpötilamittaukset toteutettiin neljässä eri lämpötilassa 19 tunnin aikavakiota käyttäen.
Opinnäytetyön tekemisen aikana saatiin selvyys energiankulutuksesta eri sulatuslämpötiloissa sekä uunin lepolämpötiloissa. Sulatustesteissä ei esiintynyt poikkeavuuksia energiankulutuksissa, mutta lepolämpötilan optimoinnissa löydettiin mahdollinen uusi lämpötila energiankulutuksen vähentämiseksi. Tämän työn pohjalta saatuja tuloksia sekä tehtyjä mittauksia voidaan hyödyntää jatkotutkimuksissa energiansäästökohteita kartoittaessa.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa kerrotaan energiakatselmuksista, energiatehokkuuslaista ja energiatehokkuusdirektiivistä sekä hieman Boliden Harjavallan energiajärjestelmästä. Tämän lisäksi käydään läpi SE-romun lainsäädäntöä ja käsittelyä niin Suomessa kuin Harjavallassakin.
Energiankulutusmittaukset toteutettiin uuniin asennetun mittauslaitteiston avulla. Näytteiden sulatustestit suoritettiin kahden rinnakkaisen määrityksen avulla sulattamalla yhtä SER-laatua viidessä eri lämpötilassa. Lepolämpötilamittaukset toteutettiin neljässä eri lämpötilassa 19 tunnin aikavakiota käyttäen.
Opinnäytetyön tekemisen aikana saatiin selvyys energiankulutuksesta eri sulatuslämpötiloissa sekä uunin lepolämpötiloissa. Sulatustesteissä ei esiintynyt poikkeavuuksia energiankulutuksissa, mutta lepolämpötilan optimoinnissa löydettiin mahdollinen uusi lämpötila energiankulutuksen vähentämiseksi. Tämän työn pohjalta saatuja tuloksia sekä tehtyjä mittauksia voidaan hyödyntää jatkotutkimuksissa energiansäästökohteita kartoittaessa.