Tilaus-toimitusprosessin parantaminen VMI-toimintamallin avulla: Case MP-Maustepalvelu Oy
Ahvenharju, Heini (2022)
Ahvenharju, Heini
2022
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022110321962
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022110321962
Tiivistelmä
Vendor managed inventory (VMI) on asiakkaan varaston hallintaan ja täydentämiseen liittyvä toimintamalli, jossa toimittaja ottaa vastuun asiakkaan varaston täydentämisestä.
VMI-toimintamalli aiheena tuli esille MP-Maustepalvelu Oy:n asiakaspinnasta ja siellä heränneestä kiinnostuksesta lähteä yhdessä viemään VMI-projektia eteenpäin. Tämä opinnäytetyö aloitettiin yhtaikaa VMI:n käyttöönottopäätöksen kanssa ja työn tarkoituksena oli kirjallisuuden kautta perehtyä toimintamalliin ja sen avulla saavutettavissa oleviin hyötyihin sekä mahdollisiin haasteisiin.
Työn teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin laajemmin tilaus-toimitusketjua, jonka keskeinen osa VMI-toimintamalli olisi, sekä siihen vaikuttavia erilaisia tekijöitä. Tässä osiossa esiteltiin lisäksi työn toimeksiantajayritys MP-Maustepalvelu Oy, joka on Suomen johtava elintarvikealan komponenttien asiantuntija, sekä alaa, jossa yritys toimii.
Työssä selvitettiin mitä hyötyjä MP-Maustepalvelu Oy:n on mahdollista saavuttaa VMI-toimintamallin käyttöönoton avulla. Samoin selvitettiin, mitä haasteita toimintamalli ja sen käyttöönotto voivat aiheuttaa ja miten niihin voidaan varautua. Opinnäytetyössä laadittiin myös ehdotus VMI-toimintamallin käyttöönotolle.
Tutkimuksen avulla saatiin hyvin selkeästi esille, että VMI-toimintamalli voi edesauttaa tuotannonsuunnittelussa ja valmistuserien, varastotasojen ja toimituksien optimoinnissa sekä parantaa suunnitelmallisuutta ja tehokkuutta.
VMI-toimintamalli aiheena tuli esille MP-Maustepalvelu Oy:n asiakaspinnasta ja siellä heränneestä kiinnostuksesta lähteä yhdessä viemään VMI-projektia eteenpäin. Tämä opinnäytetyö aloitettiin yhtaikaa VMI:n käyttöönottopäätöksen kanssa ja työn tarkoituksena oli kirjallisuuden kautta perehtyä toimintamalliin ja sen avulla saavutettavissa oleviin hyötyihin sekä mahdollisiin haasteisiin.
Työn teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin laajemmin tilaus-toimitusketjua, jonka keskeinen osa VMI-toimintamalli olisi, sekä siihen vaikuttavia erilaisia tekijöitä. Tässä osiossa esiteltiin lisäksi työn toimeksiantajayritys MP-Maustepalvelu Oy, joka on Suomen johtava elintarvikealan komponenttien asiantuntija, sekä alaa, jossa yritys toimii.
Työssä selvitettiin mitä hyötyjä MP-Maustepalvelu Oy:n on mahdollista saavuttaa VMI-toimintamallin käyttöönoton avulla. Samoin selvitettiin, mitä haasteita toimintamalli ja sen käyttöönotto voivat aiheuttaa ja miten niihin voidaan varautua. Opinnäytetyössä laadittiin myös ehdotus VMI-toimintamallin käyttöönotolle.
Tutkimuksen avulla saatiin hyvin selkeästi esille, että VMI-toimintamalli voi edesauttaa tuotannonsuunnittelussa ja valmistuserien, varastotasojen ja toimituksien optimoinnissa sekä parantaa suunnitelmallisuutta ja tehokkuutta.