Ravitsemuksen merkitys muistisairaan potilaan hoitotyössä : Koulutustilaisuus Soiten Tunkkarin yleislääketieteen osaston hoitohenkilökunnalle
Rintala, Mia; Lapinoja, Noora (2022)
Rintala, Mia
Lapinoja, Noora
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022110722107
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022110722107
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli järjestää koulutustilaisuus Soiten Tunkkarin yleislääketieteenosaston hoitohenkilökunnalle muistisairaan potilaan ravitsemuksesta ja siihen liittyvästä potilasohjauksesta. Opinnäytetyön aihe tuli suoraan työelämästä, missä oli todettu tarve saada lisäkoulutusta, jonka avulla hoitohenkilökunnan olisi mahdollista syventää omaa osaamistaan. Koulutustilaisuuden opetusmenetelmänä käytettiin konstruktivistista opetusmenetelmää, sillä haluttiin, että koulutukseen osallistujat syventäisivät osaamistaan tekemällä havaintoja ja tulkintoja jo opitun tiedon pohjalta. Projektina toteutettu koulutustilaisuus pidettiin toukokuussa 2022. Tarkoituksena oli järjestää tilaisuus Tunkkarin vuodeosastolla, mutta koronaepidemian vuoksi koulutustilaisuus pidettiin Teams-yhteyden kautta.
Koulutustilaisuudessa käytiin läpi yleisimpiä muistisairauksia sekä muistisairaan ravitsemusta. Annettiin konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka ruokailutilanteita voitaisiin mahdollisesti parantaa. Tavoitteena oli, että esimerkkien ja teoriaosuuden avulla kuulijat pystyvät jatkossa toteuttaa laadukasta ravitsemusta sekä ohjeistaa muistisairaan omaisia ja hoitohenkilöitä. Tällä tavoin voitaisiin taata muistisairaalle laadukas ravitsemus, ja näin ollen vaikuttaa muistisairauden etenemiseen ja painehaavojen ehkäisyyn. Koulutustilaisuuden sähköinen materiaali jäi Tunkkarin yleislääketieteen-osaston hoitohenkilökunnan käyttöön.
Koulutustilaisuuden päätteeksi pyydettiin osallistujia täyttämään lyhyt kysely. Kyselyn avulla saatiin palautetta koulutustilaisuuden onnistumisesta ja aiheen tärkeydestä sekä annetun tiedon mahdollisesta hyödyntämisestä työelämässä. Kysely toteutettiin Likertin asteikolla. Palautteiden tulosten perusteella koulutustilaisuuden aihe oli ollut hyödyllinen sekä materiaali mielenkiintoinen. Vastaajat kokivat saaneensa uutta tietoa jo opitun tiedon rinnalle ja pysyvänsä hyödyntämään oppimaansa jatkossa työelämässä.
Koulutustilaisuudessa käytiin läpi yleisimpiä muistisairauksia sekä muistisairaan ravitsemusta. Annettiin konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka ruokailutilanteita voitaisiin mahdollisesti parantaa. Tavoitteena oli, että esimerkkien ja teoriaosuuden avulla kuulijat pystyvät jatkossa toteuttaa laadukasta ravitsemusta sekä ohjeistaa muistisairaan omaisia ja hoitohenkilöitä. Tällä tavoin voitaisiin taata muistisairaalle laadukas ravitsemus, ja näin ollen vaikuttaa muistisairauden etenemiseen ja painehaavojen ehkäisyyn. Koulutustilaisuuden sähköinen materiaali jäi Tunkkarin yleislääketieteen-osaston hoitohenkilökunnan käyttöön.
Koulutustilaisuuden päätteeksi pyydettiin osallistujia täyttämään lyhyt kysely. Kyselyn avulla saatiin palautetta koulutustilaisuuden onnistumisesta ja aiheen tärkeydestä sekä annetun tiedon mahdollisesta hyödyntämisestä työelämässä. Kysely toteutettiin Likertin asteikolla. Palautteiden tulosten perusteella koulutustilaisuuden aihe oli ollut hyödyllinen sekä materiaali mielenkiintoinen. Vastaajat kokivat saaneensa uutta tietoa jo opitun tiedon rinnalle ja pysyvänsä hyödyntämään oppimaansa jatkossa työelämässä.