Veden laatu : Valio Oy Tampereen meijerillä
Muuronen, Heini (2014)
Muuronen, Heini
Tampereen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060311587
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060311587
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa Tampereen meijerille tulevan veden laatua. Opinnäytetyö on tehty Valio Oy:lle. Opinnäytetyössä tutkittiin 24 vesipisteestä kloridi-, mangaani- ja rautapitoisuuksien lisäksi pH sekä heterotrofiset mikrobit. Opinnäytetyö sisältää osittain salaista aineistoa.
Opinnäytetyössä verrattiin meijerin veden tuloksia Tampereen Veden vedenlaatuun sekä Sosiaali- ja terveysministeriön talousvesiasetuksen (461/2000) laatusuosituksiin. Näytteiden analysoinnissa käytettiin talousvesiasetuksen ja Eviran talousvesiohjeen ohjeistusta. Myös Valio Oy:n omat ohjeet huomioitiin. Teoriaosaan on kerätty yleistä tietoa Tampereen vedestä, talousveden lainsäädännöstä sekä tutkittavista kemiallisista ja mikrobiologisista muuttujista.
Näytteet otettiin kerran kuukaudessa kolmena kevätkuukautena ja analysoitiin Tampereen ammattikorkeakoulun laboratoriossa. Raudan ja mangaanin analysointiin käytettiin AAS-laitteistoa, kloridin analysointiin IC-laitteistoa, pH:n analysointiin pH-mittaria ja veden heterotrofisien mikrobien analysointiin maljavalutekniikkaa.
Opinnäytetyössä verrattiin meijerin veden tuloksia Tampereen Veden vedenlaatuun sekä Sosiaali- ja terveysministeriön talousvesiasetuksen (461/2000) laatusuosituksiin. Näytteiden analysoinnissa käytettiin talousvesiasetuksen ja Eviran talousvesiohjeen ohjeistusta. Myös Valio Oy:n omat ohjeet huomioitiin. Teoriaosaan on kerätty yleistä tietoa Tampereen vedestä, talousveden lainsäädännöstä sekä tutkittavista kemiallisista ja mikrobiologisista muuttujista.
Näytteet otettiin kerran kuukaudessa kolmena kevätkuukautena ja analysoitiin Tampereen ammattikorkeakoulun laboratoriossa. Raudan ja mangaanin analysointiin käytettiin AAS-laitteistoa, kloridin analysointiin IC-laitteistoa, pH:n analysointiin pH-mittaria ja veden heterotrofisien mikrobien analysointiin maljavalutekniikkaa.