Tamperelaisten ravintoloiden ekologisen kestävyyden nykytila
Autio, Karoliina; Mäkinen, Emmi (2022)
Autio, Karoliina
Mäkinen, Emmi
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022111022408
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022111022408
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on toteutettu toimeksiantona FUSILLI-hankkeelle (Fostering the Urban Food System Transformation through Innovative Living Labs). Hankkeen tarkoituksena on kehittää kestäviä ruokajärjestelmiä kaupunkeihin ja niiden lähialueille. Tavoitteena on kestävät, turvalliset ja terveelliset ruokajärjestelmät. (FUSILLI n.d.)
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää tamperelaisten ravintoloiden ekologisen kestävyyden nykytila. Tarkoituksena oli selvittää mitä haasteita ravintoloilla on ekologisen kestävyyden edistämisessä, millaisia ajatuksia aihe herättää ja mitä toimenpiteitä ekologisen kestävyyden edistämiseksi ollaan tekemässä.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kyselyä. Kysely lähetettiin 155 tamperelaiselle ravintolalle ja kahvilalle. Vastauksia saatiin 32. Vastauksia toivottiin enemmän, mutta saatujen vastausten laatuun oltiin tyytyväisiä. Vastauksista saatiin selkeä yleiskuva tamperelaisten ravintoloiden ekologisen kestävyyden nykytilasta.
Tuloksista voidaan päätellä, että ekologista kestävyyttä ravintolatoiminnassa pidetään tärkeänä asiana. Kehitettävää on esimerkiksi muovin lajittelussa, energian käytön vähentämisessä ekologisista syistä ja kasvipohjaisten tuotteiden lisäämisessä valikoimaan.
Aiheeseen voitaisiin syventyä esimerkiksi tekemällä ravintola kohtaisia laajempia haastatteluja tai ravintolayrittäjille suunnattuja ideointi pajoja tässä tutkimuksessa esille nousseiden haasteiden ratkaisemiseksi.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää tamperelaisten ravintoloiden ekologisen kestävyyden nykytila. Tarkoituksena oli selvittää mitä haasteita ravintoloilla on ekologisen kestävyyden edistämisessä, millaisia ajatuksia aihe herättää ja mitä toimenpiteitä ekologisen kestävyyden edistämiseksi ollaan tekemässä.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kyselyä. Kysely lähetettiin 155 tamperelaiselle ravintolalle ja kahvilalle. Vastauksia saatiin 32. Vastauksia toivottiin enemmän, mutta saatujen vastausten laatuun oltiin tyytyväisiä. Vastauksista saatiin selkeä yleiskuva tamperelaisten ravintoloiden ekologisen kestävyyden nykytilasta.
Tuloksista voidaan päätellä, että ekologista kestävyyttä ravintolatoiminnassa pidetään tärkeänä asiana. Kehitettävää on esimerkiksi muovin lajittelussa, energian käytön vähentämisessä ekologisista syistä ja kasvipohjaisten tuotteiden lisäämisessä valikoimaan.
Aiheeseen voitaisiin syventyä esimerkiksi tekemällä ravintola kohtaisia laajempia haastatteluja tai ravintolayrittäjille suunnattuja ideointi pajoja tässä tutkimuksessa esille nousseiden haasteiden ratkaisemiseksi.