dc.contributor.author | Pajula, Suvi | |
dc.date.accessioned | 2022-11-14T09:57:18Z | |
dc.date.available | 2022-11-14T09:57:18Z | |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.uri | http://www.theseus.fi/handle/10024/781885 | |
dc.description.abstract | Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää kokkolalaisen kahvilan, Café Stiinan perehdytysprosessia. Tarkoituksena oli luoda yritykselle perehdytysmateriaali. Kahvilaan tulee jonkin verran työharjoittelijoita ammattikoulusta, ja kattava perehdytysmateriaali helpottaisi sekä harjoittelijoiden että uusien työntekijöiden perehdytysprosessia.
Tutkimusmenetelminä opinnäytetyössä käytettiin kyselyä ja haastattelua. Kyselyn kohteena oli 15–24-vuotiaat nuoret. Vastauksia saatiin 52. Kyselyn vastausten perusteella 63 % nuorista piti viimeisimmän työ- tai harjoittelupaikkansa perehdyttämisen laatua hyvänä tai erinomaisena, loput 27 % kohtalaisena tai huonona. Kysyttäessä perehdytyksen onnistumista eri osa-alueilla, kävi ilmi, että eniten tyytyväisiä oltiin työtehtäviin perehdyttämiseen sekä perehdyttäjän ammattitaitoon. Vähiten tyytyväisiä oltiin työturvallisuuteen sekä koneisiin ja laitteisiin perehdyttämiseen. Nuorten mielestä perehdytyksestä onnistuneen tekee riittävä aika perehdytykselle, mahdollisuus esittää kysymyksiä epäselvissä tilanteissa sekä perehdyttäjän pätevyys ja ammattitaito.
Haastateltujen perehdyttäjien mielestä nuoren perehdytysprosessissa tulee huomioida se, että kun kokemusta ei uudella tulokkaalla ole, asiat eivät välttämättä lähde heti sujumaan. Muita tärkeitä seikkoja nuoren perehdytyksessä oli työelämän pelisääntöjen kertaaminen sekä se, ettei perehdytettävää jätetä alussa koskaan yksin. Haastateltavien mielestä nuoret saavat heidän organisaatioissaan tarpeeksi perehdytystä.
Tutkimustuloksia hyödynnettiin kehittämistyön suunnittelussa ja toteutuksessa. Kehittämistyön tuloksena syntyi perehdytyspolku, jonka pohjalta laaditaan myöhemmin infovihkonen ja perehdytyksen tarkistuslista. Perehdytys toteutetaan työntekijäkokemus huomioiden. Tämä tarkoittaa esimerkiksi perehdytyksen yksilöllistämistä harjoittelijan tai työntekijän kokemustason mukaan. Perehdytysmateriaalit otetaan käyttöön heti niiden valmistuttua.
| fi |
dc.description.abstract | This thesis was commissioned by Café Stiina, which is located in Kokkola, Finland. The objective was to develope the onboarding process of the company. The purpose of the thesis was to create an onboarding programme for the trainees and new employees. The programme would help the onboarding process.
The data was collected by survey research and theme interview. The survey’s target group was 15-24-year old persons. The number of answers received was 52. The results suggested that 63% of the young persons considered that the quality of their latest onboarding was good or excellent. 27% considered the quality moderate or bad. The young persons were most satisfied with task onboarding and onboarders’ expertise and least satisfied with machine and work safety on-boarding. The results suggested that successful onboarding includes enough time, possibility to ask questions and a professional onboarder.
The theme interview suggested that when the new trainee did not have any experience, the learning took more time. The results helped in planning the development work. The result was onboarding path, which helps to compose information material and onboarding checklist later. | en |
dc.language.iso | fin | - |
dc.rights | CC BY 4.0 | - |
dc.title | Nuoren harjoittelijan onnistunut perehdytys | - |
dc.type.ontasot | fi=Ylempi AMK-opinnäytetyö|sv=Högre YH-examensarbete|en=Master's thesis| | - |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:amk-2022111322563 | - |
dc.subject.degreeprogram | fi=Majoitus- ja ravitsemisala|sv=Inkvarterings- och kosthållsbranschen|en=Hotel and Restaurant| | - |
dc.subject.yso | perehdyttäminen | - |
dc.subject.yso | kehittäminen | - |
dc.subject.yso | opinnäytteet | - |
dc.subject.yso | nuoret | - |
dc.subject.yso | työharjoittelu | - |
dc.subject.yso | työturvallisuus | - |
dc.subject.discipline | Palveluliiketoiminnan johtamisen ylempi tutkinto-ohjelma | - |
annif.suggestions.links | http://www.yso.fi/onto/yso/p303|http://www.yso.fi/onto/yso/p1075|http://www.yso.fi/onto/yso/p4230|http://www.yso.fi/onto/yso/p1380|http://www.yso.fi/onto/yso/p11617|http://www.yso.fi/onto/yso/p299|http://www.yso.fi/onto/yso/p2096|http://www.yso.fi/onto/yso/p16262|http://www.yso.fi/onto/yso/p2314|http://www.yso.fi/onto/yso/p298 | fi |