Valmiskeittojen ja -ruukkujen lämmitysohjeiden tarkastelu
Kemppainen, Viivi (2022)
Kemppainen, Viivi
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022111422657
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022111422657
Tiivistelmä
Valmisruokien lämmitysohjeiden tarkoituksena on ohjeistaa kuluttajaa lämmittämään ateria lämmitysohjeiden mukaisesti. Selkeät ja toimivat lämmitysohjeet parantavat käyttäjän valmisruokakokemusta.
Opinnäytetyön tavoite oli selvittää nykyisten Saarioisten valmiskeittojen ja -ruukkujen lämmitysohjeiden toimivuutta kuluttajille. Työn aikana lämmitettiin kaikki valmiskeitot ja -ruukut niiden lämmitysohjeiden mukaan ja mitattiin tuotteiden lämpötilat ennen lämmittämistä sekä lämmittämisen jälkeen. Lisäksi tutkimuksessa tehtiin aistinvaraista arviointia havainnoiva tutkimus Saarioisten tuotekehittäjien ryhmälle.
Teoriaviitekehys pohjautuu pääosin mikroaaltouunin toimintaperiaatteisiin sekä mikroaaltouunin hyötyihin ja haittoihin ruoan lämmitysmuotona. Lisäksi teoriassa keskitytään valmisruoan käsitteeseen elintarviketeollisuuden näkökulmasta ja valmisruokien pakkausten, säilyvyyden ja lämpökäsittelyiden kautta.
Tutkimuksen empiirisen osuuden muodosti tuotteiden mikroaaltolämmitys sekä lämpötilojen mittaaminen. Lisäksi aistivarainen arviointi oli yksi tärkeä kokeellisen tutkimuksen muoto. Aistinvaraisen arvioinnin avulla haluttiin selvittää tuotteen kokonaisvaltaista arviointia, kuten ulkonäköä, hajua, makua ja rakennetta.
Opinnäytetyöstä saadut tulokset ovat merkittäviä lämmitysohjeiden kehittämisen kannalta. Tutkimustulosten mukaan lämmitysohjeiden tarkastelu säännöllisesti kannattaa, sillä se mahdollistaa virheiden havainnoinnin ja tuotteen kehittämisen. Lisäksi lämmitysohjeiden ajantasaisuus varmistaa tuotteen laadun sekä turvallisuuden kuluttajalle
Opinnäytetyön tavoite oli selvittää nykyisten Saarioisten valmiskeittojen ja -ruukkujen lämmitysohjeiden toimivuutta kuluttajille. Työn aikana lämmitettiin kaikki valmiskeitot ja -ruukut niiden lämmitysohjeiden mukaan ja mitattiin tuotteiden lämpötilat ennen lämmittämistä sekä lämmittämisen jälkeen. Lisäksi tutkimuksessa tehtiin aistinvaraista arviointia havainnoiva tutkimus Saarioisten tuotekehittäjien ryhmälle.
Teoriaviitekehys pohjautuu pääosin mikroaaltouunin toimintaperiaatteisiin sekä mikroaaltouunin hyötyihin ja haittoihin ruoan lämmitysmuotona. Lisäksi teoriassa keskitytään valmisruoan käsitteeseen elintarviketeollisuuden näkökulmasta ja valmisruokien pakkausten, säilyvyyden ja lämpökäsittelyiden kautta.
Tutkimuksen empiirisen osuuden muodosti tuotteiden mikroaaltolämmitys sekä lämpötilojen mittaaminen. Lisäksi aistivarainen arviointi oli yksi tärkeä kokeellisen tutkimuksen muoto. Aistinvaraisen arvioinnin avulla haluttiin selvittää tuotteen kokonaisvaltaista arviointia, kuten ulkonäköä, hajua, makua ja rakennetta.
Opinnäytetyöstä saadut tulokset ovat merkittäviä lämmitysohjeiden kehittämisen kannalta. Tutkimustulosten mukaan lämmitysohjeiden tarkastelu säännöllisesti kannattaa, sillä se mahdollistaa virheiden havainnoinnin ja tuotteen kehittämisen. Lisäksi lämmitysohjeiden ajantasaisuus varmistaa tuotteen laadun sekä turvallisuuden kuluttajalle