Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Lainsäädännön noudattaminen rekrytoinnissa hotelli- ja ravintola-alalla

Miettinen, Ninni (2014)

 
Avaa tiedosto
Miettinen_Ninni.pdf (759.1Kt)
Lataukset: 


Miettinen, Ninni
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060311625
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä käsitellään sitä, miten lainsäädäntöä noudatetaan rekrytoinnissa hotelli- ja ravintola-alalla. Rekrytointiprosessia ei ole säädelty laissa läheskään siinä määrin kuin työsuhdetta. Tärkeimmät lait, jotka säätelevät rekrytointia on mm. perustuslaki, työsopimuslaki, henkilötietolaki, laki yksityisyyden suojasta työelämässä ja yhdenvertaisuuslaki. Lait asettavat vaatimuksia ensinnäkin yksilönsuojalle, ihmisten väliselle yhdenvertaisuudelle ja tasa-arvolle miesten ja naisten välillä. Lisäksi lait säätelevät sitä, millaisia kysymyksiä rekrytoinnissa saa esittää, ja miten tietoja työnhakijasta saa kerätä.

Osana opinnäytetyötä tuotettiin tutkimus, jonka tarkoituksena oli selvittää, miten lakia noudatetaan hotelli- ja ravintola-alalla rekrytointiprosessissa. Tutkimuksen toteutettiin kyselylomakkeen avulla. Tutkimuksessa käytettiin sekä kvantitatiivisia että kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Tutkimukseen vastasi yhteensä 101 hotelli- ja ravintola-alalla työskentelevää tai työskennellyttä henkilöä. Suurin osa vastaajista oli naisia, joiden ikä oli välillä 19-35 vuotta.

Kyselystä selvisi, että puolelta tutkimuksen kohderyhmältä oli kysytty joitakin henkilökohtaisia asioita. Eniten kohderyhmältä oli kysytty perhetaustasta, tupakoinnista ja terveydestä. Kaikista henkilökohtaisempana tietona kohderyhmä piti perhesuunnitteluun ja parisuhteeseen liittyviä asioita. Kohderyhmän mielestä henkilökohtaisten asioiden kysyminen ei ole haitaksi, kunhan ne liittyvät vain työn tekemiseen. Terveyteen liittyviä asioita ei pidetty henkilökohtaisena, koska kohderyhmä näki työn niin fyysisenä, että haastattelijoilla on oikeus kysyä esimerkiksi kuntoon liittyviä kysymyksiä.

Tutkimustulosten perusteella rekrytointiprosessi kokonaisuudessaan on hyvällä pohjalla hotelli- ja ravintola-alalla. Henkilökohtaisia asioita kysytään haastatteluissa, mutta näiden varaan ei rakenneta rekrytointipäätöksiä. Tasa-arvo ongelmat ei noussut tutkimustuloksissa lainkaan esille. Jatkossa voitaisiin tutkia sitä, miten hyvin rekrytoijat ovat tietoisia lainsisällöstä ja miksi he kysyvät haastatteluissa tiettyjä kysymyksiä.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste