Energiatehokkuus ja sähkönsäästö Kärsämäen Juustoportilla
Kumpulainen, Topi (2022)
Kumpulainen, Topi
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022111522778
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022111522778
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Kärsämäen Juustoportin kahvila ravintolan energiatehokkuutta ja sähkönsäästökeinoja. Tarkoituksena oli luoda pohjaa energiakampanjalle, jota voitaisiin hyödyntää 2022-2023 talvelle ennustetun energiakriisin ajan.
Aineistoa kerättiin asiakaskyselyllä. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää asiakkaiden mielipiteitä asiakastiloihin mahdollisesti kohdistuvista energiansäästötoimen piteistä. Aineistoa kerättiin myös havainnoinnilla. Havainnointi keskittyi puolen vuoden ajan Kärsämäen Juustoportin työntekijöihin työtapoihin, laitteiden energiatehokkaaseen käyttöön ja huoltotapoihin. Havainnoinnin tavoitteena oli mahdollisten virheiden korjaaminen.
Havainnoinnin aikana löydettiin useita keinoja vähentää yrityksen veden ja sähkön kulutusta. Keittiöllä parannukset keskittyivät laitteiden käynnissä oloaikojen lyhentämiseen, tietokonepohjaisten automatiikkalaitteiden hyödyntämiseen, työtapojen muutoksiin ja työntekijöiden energiakulutusajatteluun. Myymälän ja asiakastilojen energiatehokuutta pohdittiin muuttamalla yrityksen valaistusta ja
huonelämpötilaa asiakasmielipiteiden mukaan.
Kyselyyn vastaajat olivat tyytyväisiä nykyiseen valaistukseen. Valaistuksen vähentäminen osoittautui huonoksi keinoksi vähentää energiankulutusta, koska vanhemmat ikäryhmät kokivat nykyisen valaistuksen enintään hyväksi. Valaistuksen vähentäminen voisi aiheuttaa ongelmia. Nykyisellä valaistuksella varmistetaan turvallinen ympäristö kaikille ikäryhmille. Huonelämpötilan laskeminen todettiin olevan myös odotettua hankalampaa.
Jokainen energiakulutusta pienentävä muutos on askel oikeaan suuntaan, Muutokset eivät aina vaadi suuria investointeja. Yritysten useimmissa toimipisteissä energiatehokkuutta voidaan parantaa isojen muutosten ohella myös pienillä muutoksilla.
Aineistoa kerättiin asiakaskyselyllä. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää asiakkaiden mielipiteitä asiakastiloihin mahdollisesti kohdistuvista energiansäästötoimen piteistä. Aineistoa kerättiin myös havainnoinnilla. Havainnointi keskittyi puolen vuoden ajan Kärsämäen Juustoportin työntekijöihin työtapoihin, laitteiden energiatehokkaaseen käyttöön ja huoltotapoihin. Havainnoinnin tavoitteena oli mahdollisten virheiden korjaaminen.
Havainnoinnin aikana löydettiin useita keinoja vähentää yrityksen veden ja sähkön kulutusta. Keittiöllä parannukset keskittyivät laitteiden käynnissä oloaikojen lyhentämiseen, tietokonepohjaisten automatiikkalaitteiden hyödyntämiseen, työtapojen muutoksiin ja työntekijöiden energiakulutusajatteluun. Myymälän ja asiakastilojen energiatehokuutta pohdittiin muuttamalla yrityksen valaistusta ja
huonelämpötilaa asiakasmielipiteiden mukaan.
Kyselyyn vastaajat olivat tyytyväisiä nykyiseen valaistukseen. Valaistuksen vähentäminen osoittautui huonoksi keinoksi vähentää energiankulutusta, koska vanhemmat ikäryhmät kokivat nykyisen valaistuksen enintään hyväksi. Valaistuksen vähentäminen voisi aiheuttaa ongelmia. Nykyisellä valaistuksella varmistetaan turvallinen ympäristö kaikille ikäryhmille. Huonelämpötilan laskeminen todettiin olevan myös odotettua hankalampaa.
Jokainen energiakulutusta pienentävä muutos on askel oikeaan suuntaan, Muutokset eivät aina vaadi suuria investointeja. Yritysten useimmissa toimipisteissä energiatehokkuutta voidaan parantaa isojen muutosten ohella myös pienillä muutoksilla.