Marmeladin 3D-tulostusmenetelmän kehittäminen
Hentunen, Emma (2022)
Hentunen, Emma
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022111522709
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022111522709
Tiivistelmä
Opinnäytyön tavoitteena oli laatia Turun Ammattikorkeakoulun Elintarviketekniikan syventävän moduulin Food Processes 2 opintojaksolla käytettävä työohje marmeladin 3D-tulostuksesta.
Ennen työohjeen laatimista kehitettiin menetelmä, jolla marmeladin tulostaminen onnistuu. Marmeladi on tulostusmateriaalina arvaamaton, sillä hyydytysaineena käytettävä gelatiini reagoi herkästi lämpötilojen muutoksiin, tästä syystä menetelmän kehityksessä piti ottaa huomioon lämpötilojen vaikutukset marmeladin hyytymiseen. Lopulta saatiin kehitettyä menetelmä, jolla saatiin aikaan lähes toistettavia tuloksia. Tutkimuksessa kävi ilmi, että marmeladi pehmeni huoneenlämmössä tulostuksen aikana merkittävästi, johon oli reagoitava työn edetessä.
Menetelmän kehittämisen jälkeen, menetelmää testattiin ensin itsenäisesti ja tämän jälkeen laadittiin työohje. Työohjetta testattiin opintojakson aikana opiskelijoiden toimesta ja muokattiin nykyiseen asuunsa testauskerroilla tehtyjen havaintojen perusteella.
Sekä menetelmään että työohjeeseen jäi vielä kehitettävää tulevaisuuteen, mutta tämän työn aikana saavutetut tulokset olivat tähän tarpeeseen sopivat, työohjeen nopean tarpeen ja tyydyttävien tulosten vuoksi.
Ennen työohjeen laatimista kehitettiin menetelmä, jolla marmeladin tulostaminen onnistuu. Marmeladi on tulostusmateriaalina arvaamaton, sillä hyydytysaineena käytettävä gelatiini reagoi herkästi lämpötilojen muutoksiin, tästä syystä menetelmän kehityksessä piti ottaa huomioon lämpötilojen vaikutukset marmeladin hyytymiseen. Lopulta saatiin kehitettyä menetelmä, jolla saatiin aikaan lähes toistettavia tuloksia. Tutkimuksessa kävi ilmi, että marmeladi pehmeni huoneenlämmössä tulostuksen aikana merkittävästi, johon oli reagoitava työn edetessä.
Menetelmän kehittämisen jälkeen, menetelmää testattiin ensin itsenäisesti ja tämän jälkeen laadittiin työohje. Työohjetta testattiin opintojakson aikana opiskelijoiden toimesta ja muokattiin nykyiseen asuunsa testauskerroilla tehtyjen havaintojen perusteella.
Sekä menetelmään että työohjeeseen jäi vielä kehitettävää tulevaisuuteen, mutta tämän työn aikana saavutetut tulokset olivat tähän tarpeeseen sopivat, työohjeen nopean tarpeen ja tyydyttävien tulosten vuoksi.