Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kotisirkan suosion kasvukaari ja tulevaisuuden näkymät

Hakala, Inkeri; Tuominen, Ville (2022)

Avaa tiedosto
Kotisirkan_suosion_kasvukaari_ja tulevaisuuden_nakymat_Hakala_Tuominen.pdf (472.4Kt)
Lataukset: 


Hakala, Inkeri
Tuominen, Ville
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022111823068
Tiivistelmä
Hyönteissyönnin kiinnostus Suomessa lähti nousuun erityisesti kotisirkkojen osalta vuonna 2017 alkaen. Kotisirkat hyväksyttiin uuselintarvikkeeksi Suomessa vuonna 2018, mutta ennen hyönteisten hyväksymistä uuselintarvikkeeksi kiinnostivat ne ihmisiä ja niitä myytiinkin koriste-esineinä kuluttajille. Hyönteisten hyväksymisen uuselintarvikkeeksi jälkeen ruokateollisuuteen tuotiin useita erilaisia hyönteistuotteita, kuten Sirkkagranola ja -leipää.

Hyönteisten uuselintarvikkeeksi hyväksymisen yhteydessä vuosina 2017–2020 oli myös paljon erilaisia tutkimusryhmiä sekä erilaisia projekteja hyönteisiin liittyen. Yksi hyönteisiin liittyvä projekti oli Suscop-hanke. Suscop-hankeen nimi on lyhenne sanoista Sustainable cooking for the planet. Hankeen tarkoituksena on tutustuttaa ihmisiä enemmän maapallolle sopivampiin ruokiin. Hankkeen tuotoksena tehtiin kokkikirja, jossa oli paljon reseptejä kasvispohjaisena tai resepteissä oli käytetty hyönteisiä. Työ on tehty toimeksiantona Suscop-hankkeelle ja sen tuotoksena on jatkohankeideoita tulevaisuuteen.

Työn tietoperustassa käsitellään hyönteisten syöntiä, sekä sen historiaa ja yleisyyttä maailmalla. Tietoperustassa tarkastellaan myös hyönteisten kasvatuksen ympäristövaikutuksia ilmastoon. Hyönteisten ympäristövaikutuksia on verrattu lihankasvatuksen ympäristövaikutuksiin. Tietoperustassa käsitellään hyönteisten kasvatusta sekä hyönteisiä osana liiketaloutta.

Pääongelmana tutkimuksessa on kotisirkan suosion kehityskaari ja kotisirkan tulevaisuuden kehitysmahdollisuudet. Alaongelmia tässä tutkimuksessa on teollisuuden ja sirkkafarmien näkökulmat sirkkojen suosion kehityskaaresta sekä miltä kotisirkkojen tulevaisuus näyttäytyy molemmille osapuolille. Aineistona työssä käytettiin kahta haastattelua sekä kotisirkkatuotteita. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Haastateltavat olivat hyönteisalan asiantuntijoita. Toinen heistä toimii sirkkojen kasvattajana ja toinen on perehtynyt hyönteisten käyttöön ruokana. Aineistosta saatiin selville, että hyönteisten suosio on tällä hetkellä hyvin pientä, kuitenkin tulevaisuudessa kotisirkoilla voi olla vielä mahdollisuus olla osana ihmisten ruokavaliota. Hyönteisten suosion kasvu tulevaisuudessa tarvitsee enemmän kuluttajan opettamista hyönteisruosta.

Johtopäätöksenä työstä on kotisirkkojen suosion selkeä kasvukaari vuosina, jonka tulevaisuus ei ole täysin selvä vielä. Tulevaisuus, jossa kuluttajat söisivät kotisirkkoja osana ruokavaliota, vaatii enemmän tiedon jakamista kuluttajalle. Hyönteisillä näyttää tutkimuksen perusteella olevan vakaampi tulevaisuus osana eläintenruokavaliota kuin ihmisten ruokavaliota.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste