Real-time PCR -menetelmän soveltaminen Yersinia enterocolitican osoittamiseksi kasvisnäytteistä
Tuomi, Sanna (2008)
Tuomi, Sanna
Hämeen ammattikorkeakoulu
2008
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002252568
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002252568
Tiivistelmä
Kasvisperäisten ruokamyrkytysten määrä on lisääntynyt viime vuosina, mikä on johtanut perinteisiä viljelymenetelmiä nopeampien ja herkempien osoittamismenetelmien kehittämistarpeeseen. DNA-tekniikoihin perustuvat menetelmät ovat spesifisiä ja herkkiä, ja erityisesti PCR -menetelmien käyttö on yleistynyt todettaessa patogeeneja elintarvikenäytteistä.
Tämä opinnäytetyö tehtiin Hämeenlinnan seudun kansanterveystyön kuntayhtymän Ympäristö- ja elintarvikelaboratoriossa TavastLab:ssa. Työssä sovellettiin kasvisnäytteille real-time PCR –menetelmää (kehitetty Ruotsissa, Statens Livsmedels Verket SLV) Yersinia enterocolitican osoittamiseksi. Menetelmän kehittäminen on edellytys sille, että menetelmä voidaan validoida ja hakea sille akkreditointia. Kokeita tehtiin PCR -komponenttien toimivuuden ja reaktion tehokkuuden testaamiseksi. Menetelmän lineaarisuus ja toteamisraja määritettiin puhdasviljelmän laimennussarjasta sekä ympätyillä salaattinäytteillä. Vertailtavana oli neljä DNA:n eristysmenetelmää (PrepMan Ultra, Applied Biosystems; PrepMan Ultra + DNA-saostus, Applied Biosystems; JetQuick, Genomed; MasterPure DNA Purification Kit, Epicentre Biotechnologies). Parhaaksi valitun eristysmenetelmän toimivuutta testattiin myös muilla elintarvikematriiseilla.
Menetelmän reaktiotehokkuus todettiin optimaaliseksi (99,9 %), menetelmä todettiin lineaariseksi ja rikastusvaiheen jälkeen toteamisrajaksi kasvisnäytteistä saatiin alle 10 pmy/25 g:n näyte. Eristysmenetelmistä parhaaksi todettiin PrepMan Ultra DNA-saostuksella, jolla rinnakkaismääritysten hajonta oli pienin, Ct-arvot matalimmat ja delta-Rn –arvot suurimmat. Kehittämistyön jälkeen menetelmä on validoitu ja sille on haettu akkreditointia. Menetelmä on otettu Tavastlab:ssa rutiinikäyttöön.
Tämä opinnäytetyö tehtiin Hämeenlinnan seudun kansanterveystyön kuntayhtymän Ympäristö- ja elintarvikelaboratoriossa TavastLab:ssa. Työssä sovellettiin kasvisnäytteille real-time PCR –menetelmää (kehitetty Ruotsissa, Statens Livsmedels Verket SLV) Yersinia enterocolitican osoittamiseksi. Menetelmän kehittäminen on edellytys sille, että menetelmä voidaan validoida ja hakea sille akkreditointia. Kokeita tehtiin PCR -komponenttien toimivuuden ja reaktion tehokkuuden testaamiseksi. Menetelmän lineaarisuus ja toteamisraja määritettiin puhdasviljelmän laimennussarjasta sekä ympätyillä salaattinäytteillä. Vertailtavana oli neljä DNA:n eristysmenetelmää (PrepMan Ultra, Applied Biosystems; PrepMan Ultra + DNA-saostus, Applied Biosystems; JetQuick, Genomed; MasterPure DNA Purification Kit, Epicentre Biotechnologies). Parhaaksi valitun eristysmenetelmän toimivuutta testattiin myös muilla elintarvikematriiseilla.
Menetelmän reaktiotehokkuus todettiin optimaaliseksi (99,9 %), menetelmä todettiin lineaariseksi ja rikastusvaiheen jälkeen toteamisrajaksi kasvisnäytteistä saatiin alle 10 pmy/25 g:n näyte. Eristysmenetelmistä parhaaksi todettiin PrepMan Ultra DNA-saostuksella, jolla rinnakkaismääritysten hajonta oli pienin, Ct-arvot matalimmat ja delta-Rn –arvot suurimmat. Kehittämistyön jälkeen menetelmä on validoitu ja sille on haettu akkreditointia. Menetelmä on otettu Tavastlab:ssa rutiinikäyttöön.