Veden laatu ja vesihuollon järjestelyt Helsingin saarissa sijaitsevissa elintarvikehuoneistoissa
Hämäläinen, Santeri (2022)
Hämäläinen, Santeri
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112423906
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112423906
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä kartoitettiin Helsingin seudun ympäristöpalvelun (HSY) vesijohtoverkoston ulkopuolella sijaitsevien elintarviketoimintaa sisältävien saarikohteiden vedenlaatua ja vesihuollon järjestelyjä. Saarikohteiden vedenlaadusta ja vesihuollon järjestelyistä ei ollut ajankohtaista ja yhtenäistä tietoa, jota olisi voinut hyödyntää terveydensuojeluviranomaisen työssä.
Opinnäytetyö rajattiin kohteisiin, joissa talousvesi saatiin joko yksityisestä vesijohdosta, kaivosta tai puhdistamalla merivettä käänteisosmoosilaitteistolla ja vettä käytettiin elintarvikehuoneistossa talousvetenä osana kaupallista toimintaa.
Opinnäytetyö toteutettiin ottamalla vesinäytteet jokaisen kohteen elintarvikehuoneistosta ja täyttämällä kyselylomake kohteenedustajan kanssa. Talousvesinäytteet analysoitiin MetropoliLab Oy:ssa ja tulokset lähetettiin kohteenedustajille sekä kirjattiin ylös valvontatietojärjestelmään. Näytteitä otettiin 18 kohteesta kesä- ja heinäkuun 2022 välisenä aikana.
Saarikohteiden käyttämä talousvesi oli pääosin hyvä laatuista ja turvallista käytettäväksi. Veden käyttö oli laajaa ja toimijat olivat suhteellisen hyvin perillä vedenlaadusta. Joitakin ylityksiä laatutavoitteissa ja -vaatimuksissa havaittiin, mutta ylitykset eivät aiheuttaneet terveyshaittaa. Työn tuloksia voidaan käyttää apuna elintarvikehuoneistojen riskienarvioinnissa.
Opinnäytetyö rajattiin kohteisiin, joissa talousvesi saatiin joko yksityisestä vesijohdosta, kaivosta tai puhdistamalla merivettä käänteisosmoosilaitteistolla ja vettä käytettiin elintarvikehuoneistossa talousvetenä osana kaupallista toimintaa.
Opinnäytetyö toteutettiin ottamalla vesinäytteet jokaisen kohteen elintarvikehuoneistosta ja täyttämällä kyselylomake kohteenedustajan kanssa. Talousvesinäytteet analysoitiin MetropoliLab Oy:ssa ja tulokset lähetettiin kohteenedustajille sekä kirjattiin ylös valvontatietojärjestelmään. Näytteitä otettiin 18 kohteesta kesä- ja heinäkuun 2022 välisenä aikana.
Saarikohteiden käyttämä talousvesi oli pääosin hyvä laatuista ja turvallista käytettäväksi. Veden käyttö oli laajaa ja toimijat olivat suhteellisen hyvin perillä vedenlaadusta. Joitakin ylityksiä laatutavoitteissa ja -vaatimuksissa havaittiin, mutta ylitykset eivät aiheuttaneet terveyshaittaa. Työn tuloksia voidaan käyttää apuna elintarvikehuoneistojen riskienarvioinnissa.