Kouvolan elintarvikkeiden tarjoilu- ja myyntipaikkojen koulutustarpeen selvitys
Karjalainen, Vuokko (2022)
Karjalainen, Vuokko
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112524062
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112524062
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitettiin, mitkä ovat Kouvolan elintarvikealan valvontakohteiden toiveet heille jatkossa suunnattavasta koulutuksesta ja neuvonnasta. Myös selvitettiin, minkälaiselle koulutukselle oli tarve valvontatarkastusten tulosten perusteella. Saatujen tulosten perusteella muodostettiin koulutuskokonaisuudet eri toimintatyyppien mukaisille elintarvikevalvonnan kohteille.
Tutkimuksessa aineisto kerättiin kyselytutkimuksella, joka lähetettiin seuraavien toimintaluokkien kohteiden edustajille: elintarvikkeiden myynti, elintarvikkeiden tarjoilu, elintarvikkeiden kuljetukset ja vilja- ja kasvisala. Tulosten tarkastusta rajattiin pois ne toimintatyypit, joiden osalta saatiin vain yksittäisiä vastauksia. Kyselytutkimuksen tuloksia verrattiin valvontasuunnitelman mukaisten tarkastusten tuloksiin, jotka saatiin ympäristöterveydenhuollon kohdetietojärjestelmästä Vatista. Tulosten käsittelyä varten määritettiin raja-arvot sekä kyselytutkimuksen tuloksille että Vati-tietojärjestelmän tuloksille.
Oiva on Suomen elintarvikevalvonnan valvontatietojen julkistamisjärjestelmä. Oiva-rivi on Oiva-tarkastusohjeen yksi osa-alue. Eniten tarvetta koulutukselle havaittiin sekä kyselyn että Vati-tulosten perusteella Oiva-riveissä omavalvonnan yleinen vaatimustenmukaisuus sekä näytteenotto ja omavalvontatutkimukset. Yksittäisinä huomattavina koulutustarpeina olivat ravintolatoiminnan kokema tarve saada koulutusta omavalvonnan yleisessä vaatimustenmukaisuudessa ja laitoskeittiötoiminnan kokema tarve saada koulutusta prosessissa syntyvien vierasaineiden osalta. Vati-tulosten mukaan usean toimintatyypin kohdalla oli havaittavissa koulutustarvetta Oiva-riveissä tilojen kunto sekä työvälineet, kalusteet ja laitteet. Vati-tulosten perusteella koulutustarvetta esiintyi toimijoiden itse kokemaa koulutustarvetta enemmän. Tulosten mukaan toimijoilla oli myös epätietoisuutta omaa toimintaansa koskevista vaatimuksista.
Tutkimuksessa saatiin selville koulutustarpeet toimintatyypeittäin. Jatkossa koulutustarpeet on hyvä selvittää säännöllisin väliajoin. Mahdollisissa jatkotutkimuksissa on tarpeen tarkastella rivejä, joissa havaitaan eniten koulutustarvetta Vati-tulosten perusteella ja selvittää missä asioissa on ollut eniten puutteita. Näin päästäisiin kiinni ongelmien juurisyyhyn. Kohdistamalla koulutus näihin juurisyihin saataisiin koulutukset kohdennettua vielä tarkemmin. Kyselyiden kysymykset pitää esittää vielä yksikertaisemmin ja ehkä laajemmissa kokonaisuuksissa, jotta vastaaminen on mahdollisimman helppoa ja yksinkertaista.
Tutkimuksessa aineisto kerättiin kyselytutkimuksella, joka lähetettiin seuraavien toimintaluokkien kohteiden edustajille: elintarvikkeiden myynti, elintarvikkeiden tarjoilu, elintarvikkeiden kuljetukset ja vilja- ja kasvisala. Tulosten tarkastusta rajattiin pois ne toimintatyypit, joiden osalta saatiin vain yksittäisiä vastauksia. Kyselytutkimuksen tuloksia verrattiin valvontasuunnitelman mukaisten tarkastusten tuloksiin, jotka saatiin ympäristöterveydenhuollon kohdetietojärjestelmästä Vatista. Tulosten käsittelyä varten määritettiin raja-arvot sekä kyselytutkimuksen tuloksille että Vati-tietojärjestelmän tuloksille.
Oiva on Suomen elintarvikevalvonnan valvontatietojen julkistamisjärjestelmä. Oiva-rivi on Oiva-tarkastusohjeen yksi osa-alue. Eniten tarvetta koulutukselle havaittiin sekä kyselyn että Vati-tulosten perusteella Oiva-riveissä omavalvonnan yleinen vaatimustenmukaisuus sekä näytteenotto ja omavalvontatutkimukset. Yksittäisinä huomattavina koulutustarpeina olivat ravintolatoiminnan kokema tarve saada koulutusta omavalvonnan yleisessä vaatimustenmukaisuudessa ja laitoskeittiötoiminnan kokema tarve saada koulutusta prosessissa syntyvien vierasaineiden osalta. Vati-tulosten mukaan usean toimintatyypin kohdalla oli havaittavissa koulutustarvetta Oiva-riveissä tilojen kunto sekä työvälineet, kalusteet ja laitteet. Vati-tulosten perusteella koulutustarvetta esiintyi toimijoiden itse kokemaa koulutustarvetta enemmän. Tulosten mukaan toimijoilla oli myös epätietoisuutta omaa toimintaansa koskevista vaatimuksista.
Tutkimuksessa saatiin selville koulutustarpeet toimintatyypeittäin. Jatkossa koulutustarpeet on hyvä selvittää säännöllisin väliajoin. Mahdollisissa jatkotutkimuksissa on tarpeen tarkastella rivejä, joissa havaitaan eniten koulutustarvetta Vati-tulosten perusteella ja selvittää missä asioissa on ollut eniten puutteita. Näin päästäisiin kiinni ongelmien juurisyyhyn. Kohdistamalla koulutus näihin juurisyihin saataisiin koulutukset kohdennettua vielä tarkemmin. Kyselyiden kysymykset pitää esittää vielä yksikertaisemmin ja ehkä laajemmissa kokonaisuuksissa, jotta vastaaminen on mahdollisimman helppoa ja yksinkertaista.