Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Elintarvikekuljetusten valvonnan kehittäminen

Piirto, Sanna (2022)

 
Avaa tiedosto
Piirto_Sanna.pdf (2.401Mt)
Lataukset: 


Piirto, Sanna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112524149
Tiivistelmä
Elintarvikevalvonnasta suurin osa tapahtuu yhteistoiminta-alueittain kuntien toimesta. Valvonnan toteutumista ohjaa aluehallintovirasto. Elintarvikevalvontaviranomaisia ovat eläinlääkäri, terveystarkastaja tai muu kunnallinen elintarvikevalvoja. Ruokavirasto ohjaa, kehittää ja vastaa valvonnan johtamisesta koko Suomen alueella sekä koordinoi Oivajärjestelmää, joka on elintarvikevalvonnan valvontatietojen julkistamisjärjestelmä. Tarkastuskäynnit elintarvikevalvonnassa pohjautuvat Oiva-järjestelmän ohjeisiin. Elintarvikekuljetusten valvontaa on tilastoitu valtakunnallisessa sähköisessä järjestelmässä vuodesta 2019.

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää valtakunnallisesti elintarvikevalvonnan nykytilannetta elintarvikekuljetuksissa ja valvonnan kehittämistarpeita. Työn tavoitteena oli kehittää ja selkeyttää tarkastusohjetta valvovalle viranomaiselle ja luoda siihen pohjautuva, selkeästi etenevä tarkastuskaavake tarkastuskäyntejä varten. Tavoitteena oli tuottaa ohjeita myös toimijoiden avuksi.

Tutkimusaineistoa kerättiin valtakunnallisesta Ympäristöterveydenhuollon toiminnanohjaus- ja tiedonhallintajärjestelmästä (Vati), Ruokaviraston asiantuntijaohjeista ja elintarvikekuljetuksia valvoneilta työntekijöiltä Webrobol-kyselyn avulla. Aineiston analyysi koostui sekä kuvailevasta määrällisestä että laadullisesta tutkimusmenetelmästä.

Tuloksista ilmeni tarve selkeyttää ja yhtenäistää elintarvikekuljetusten valvontaa. Tuloksista nousi tarve lisäkoulutukselle ja ohjeiden kehittämiselle elintarvikekuljetusten valvontaan. Tarkastuskäynneille kaivattiin selkeää ja toimivaa ohjetta sekä tarkastuskaavaketta. Erityisenä huomiona tuloksista nousi tarve lisätä toimijoille tietoa ja ohjeistusta elintarvikekuljetuksista, toimijan vastuista sekä velvollisuuksista. Opinnäytetyön tuotoksina kehitettiin ohjeet ja tarkastuskaavake tarkastuskäynnille ja kolme ohjetta toimijoille. Opinnäytetyö auttaa yhtenäistämään ja selkeyttämään valvontaa. Ensisijaisesti työstä hyötyvät kuljetettujen elintarvikkeiden käyttäjät. Elintarvikkeiden turvallisuus on valvojien ja toimijoiden yhteinen tavoite
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste