Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Työikäisten ravitsemuksen edistäminen: selvitys työikäisten ravintoaineiden saannista ja ryhmämuotoisen ravitsemusohjausmallin kehittäminen Eat@Work-hankkeessa

Hietamäki, Minna; Syväoja, Jenni (2022)

 
Avaa tiedosto
hietamaki_syvaoja.pdf (2.987Mt)
Lataukset: 


Hietamäki, Minna
Syväoja, Jenni
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112524169
Tiivistelmä
Harva suomalainen työikäinen syö ravitsemussuositusten mukaisesti ja työaikainen ruokailu on merkittävässä osassa työssä käyvien ravitsemuksessa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Eat@Work–hankkeeseen osallistuvien työikäisten ravintoaineiden saantia ja toteuttaa ryhmämuotoista ravitsemusohjausta hankkeeseen osallistuville sekä arvioida toteutuneen ryhmäohjauksen vaikutuksia ravitsemuskäyttäytymiseen ja kehittää ryhmämuotoinen ravitsemusohjausmalli työikäisille. Opinnäytetyön tavoitteena oli edistää Eat@Work–hankkeeseen osallistuvien ravitsemuksen laatua ja työaikaista ruokailua.

Opinnäytetyö toteutettiin tutkimuksellisena kehittämistoimintana osana Satakunnan ammattikorkeakoulun Eat@Work – Parempaa työhyvinvointia ja työkykyä ravitsemuksella –hanketta. Opinnäytetyössä selvitettiin hankkeeseen osallistuvien työntekijöiden (n=46) ravintoaineiden saantia ruokapäiväkirjojen avulla. Ryhmämuotoista ravitsemusohjausta toteutettiin kolmen kuukauden aikana ja ryhmäohjaus piti sisällään yhteensä kolme eri ohjauskertaa. Ohjauskertojen jälkeen selvitettiin kyselyn avulla ryhmäohjaukseen osallistuneiden (n=36) kokemuksia ryhmämuotoisesta ravitsemusohjauksesta ja sen vaikutuksista.

Ruokapäiväkirjoista saadut tulokset osoittivat, että osallistujien (n=46) ravintoaineiden ja energian saannissa on parannettavaa. Ryhmämuotoiseen ravitsemusohjaukseen osallistuneista (n=36) 30 prosenttia koki, että ryhmäohjaus on vaikuttanut heidän ruokailutottumuksiinsa. Osallistujat olivat pääosin tyytyväisiä ryhmämuotoisen ravitsemusohjauksen toteutustapaan. Tästä huolimatta 70 prosenttia koki, että ryhmämuotoinen ravitsemusohjaus ei vaikuttanut heidän ravitsemuskäyttäytymiseensä. Opinnäytetyössä kehitettyä ryhmämuotoista ravitsemusohjausmallia voidaan käyttää työkaluna ryhmämuotoisessa ravitsemusohjauksessa, kun tavoitteena on edistää työikäisten ravitsemuksen laatua ja työaikaista ruokailua.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste