Molekyyligastronomian opas ruokatuotannon opiskelijoille
Torvasti, Noora-Liina (2022)
Torvasti, Noora-Liina
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112824427
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112824427
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on toiminnallinen, jonka tarkoituksena on tuottaa produkti. Tämän opinnäytetyön päätavoitteena on kehittää molekyyligastronomian opas ruokatuotannon koulutusohjelmassa opiskeleville opiskelijoille. Työn alatavoitteisiin kuuluu luoda reseptiikkaa, jossa tutkitaan ruoanvalmistuksessa tapahtuvia tieteellisiä ilmiöitä, sekä luoda vinkkejä ja työkaluja kehittämään uudenlaisia molekyyligastronomisia tuoteinnovaatioita ja menetelmiä. Oppaan tarkoitus on toimia opetusmateriaalina, jota voidaan hyödyntää opiskelun ohessa lisämateriaalina. Oppaassa on pyritty visuaaliseen ja selkeään ilmeeseen.
Tietoperusta koostuu kahdesta luvusta. Ensimmäisessä luvussa käsitellään molekyyligastronomiaa yleisellä tasolla ja kerrotaan sen historiasta. Työssä esitellään molekyyligastronomian tieteellistä tutkimista ja, kuinka molekyyligastronomia on rantautunut Suomeen. Toisessa luvussa käsitellään molekyyligastronomian ruoanvalmistusmenetelmiä ja tunnetuimpia ilmiöitä ja tekniikoita. Näiden jälkeen siirrytään molekyyligastronomian mahdollisuuksiin ja hyödynnettävyyksiin sekä tuoteinnovaatioon.
Tietoperustan jälkeen kuvataan produktin valmistusprosessia. Prosessissa käydään läpi kohderyhmää, suunnittelua, toteutusta, reseptiikkaa ja kohderyhmän palautteen analysointia. Opas on luotu keskittymään molekyyligastronomiaan syvällisemmin, jolloin syntyy ymmärrys ruoanvalmistuksen taustalla tapahtuvista kemiallisista ja fysikaalisista ilmiöistä. Oppaan aiheet kulkevat molekyyligastronomian termin läpi tieteelliseen tutkimiseen, jonka jälkeen on menetelmien ja tekniikoiden kerrontaa reseptiikan avulla.
Opas on esitetty kohderyhmälle gastronomian kurssilla, jossa tapahtui myös palauteen saaminen. Palautteesta kävi ilmi, että termi molekyyligastronomia ei ole monelle tuttu, sekä opas koetaan tarpeelliseksi nykypäivänä, että tulevaisuudessa. Opas on saatavilla kaikille, jotka ovat molekyyligastronomiasta kiinnostuneita tai haluavat kehittää omia taitojaan. Opinnäytetyöprosessi sai alkunsa syksyllä 2022 ja työ valmistui 2022 jouluna.
Tietoperusta koostuu kahdesta luvusta. Ensimmäisessä luvussa käsitellään molekyyligastronomiaa yleisellä tasolla ja kerrotaan sen historiasta. Työssä esitellään molekyyligastronomian tieteellistä tutkimista ja, kuinka molekyyligastronomia on rantautunut Suomeen. Toisessa luvussa käsitellään molekyyligastronomian ruoanvalmistusmenetelmiä ja tunnetuimpia ilmiöitä ja tekniikoita. Näiden jälkeen siirrytään molekyyligastronomian mahdollisuuksiin ja hyödynnettävyyksiin sekä tuoteinnovaatioon.
Tietoperustan jälkeen kuvataan produktin valmistusprosessia. Prosessissa käydään läpi kohderyhmää, suunnittelua, toteutusta, reseptiikkaa ja kohderyhmän palautteen analysointia. Opas on luotu keskittymään molekyyligastronomiaan syvällisemmin, jolloin syntyy ymmärrys ruoanvalmistuksen taustalla tapahtuvista kemiallisista ja fysikaalisista ilmiöistä. Oppaan aiheet kulkevat molekyyligastronomian termin läpi tieteelliseen tutkimiseen, jonka jälkeen on menetelmien ja tekniikoiden kerrontaa reseptiikan avulla.
Opas on esitetty kohderyhmälle gastronomian kurssilla, jossa tapahtui myös palauteen saaminen. Palautteesta kävi ilmi, että termi molekyyligastronomia ei ole monelle tuttu, sekä opas koetaan tarpeelliseksi nykypäivänä, että tulevaisuudessa. Opas on saatavilla kaikille, jotka ovat molekyyligastronomiasta kiinnostuneita tai haluavat kehittää omia taitojaan. Opinnäytetyöprosessi sai alkunsa syksyllä 2022 ja työ valmistui 2022 jouluna.