Potilaan ruokailutilanteet sairaalassa: kirurgisen aikuispotilaan toimintakyvyn tukeminen ruokailutilanteissa
Raninen, Eliisa; Skyttä, Seija; Virtanen, Laura (2022)
Raninen, Eliisa
Skyttä, Seija
Virtanen, Laura
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112824692
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112824692
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten potilaan toimintakykyä ja ravinnon saantia voisi edistää ruokailutilanteissa sairaalaympäristössä. Opinnäytetyön tavoitteena on tukea sairaalan hoitohenkilökuntaa sekä potilaita onnistuneisiin ruokailutilanteisiin kirurgian vuodeosastoilla. Opinnäytetyön aihe nousi työelämän tarpeista.
Opinnäytetyöhön kerättiin tietoa ravitsemuksesta, ravitsemustilan seurannasta ja vajaaravitsemuksesta. Lisäksi koottiin tietoa ruokailutilanteisiin vaikuttavista tekijöistä potilaan toimintakykyä edistävästä näkökulmasta. Työssä käytiin läpi, miten monipuolinen ruokavalio sekä onnistunut ruokailutilanne vaikuttavat kokonaisvaltaisesti potilaan hyvinvointiin sekä hoidon tarpeeseen sairaaloissa.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi teoriatiedon pohjalta posteri, jonka tavoitteena oli tukea erityisesti potilaita, mutta myös henkilökuntaa onnistuneisiin ruokailutilanteisiin kirurgisilla vuodeosastoilla. Työn tilaajana toimi Kanta-Hämeen keskussairaala.
Opinnäytetyöhön kerättiin tietoa ravitsemuksesta, ravitsemustilan seurannasta ja vajaaravitsemuksesta. Lisäksi koottiin tietoa ruokailutilanteisiin vaikuttavista tekijöistä potilaan toimintakykyä edistävästä näkökulmasta. Työssä käytiin läpi, miten monipuolinen ruokavalio sekä onnistunut ruokailutilanne vaikuttavat kokonaisvaltaisesti potilaan hyvinvointiin sekä hoidon tarpeeseen sairaaloissa.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi teoriatiedon pohjalta posteri, jonka tavoitteena oli tukea erityisesti potilaita, mutta myös henkilökuntaa onnistuneisiin ruokailutilanteisiin kirurgisilla vuodeosastoilla. Työn tilaajana toimi Kanta-Hämeen keskussairaala.