Vähittäiskaupan valmisruokien lämmitysohjeiden tarkastelu ja optimointi : komponenttituotteet ja pizzat
Uuppo, Oskari (2022)
Uuppo, Oskari
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112924872
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112924872
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tarkastella ja optimoida toimeksiantajan vähittäiskaupan valmisruokien lämmitysohjeet komponenttituotteiden ja pizzojen osalta. Lämmitysohjeiden toimivuutta tulee tarkastella tietyin väliajoin, koska myös laitteet, jolla ne lämmitetään päivittyvät.
Opinnäytetyön tutkimusmenetelminä käytettiin aistinvaraista tutkimusta. Makuraadeissa mitattiin arvioijien mieltymystä tuotteiden lämpötiloihin suhteessa toivottuun. Makuraatina toimi toimeksiantajan tuotekehitysyksikön työntekijöitä. Lämpötilamittaukset tukivat makuraadeista saatuja tuloksia sekä varmistivat että tuotteet saavuttaisivat toimeksiantajan niille asetetun lämpötilan.
Opinnäytetyön päätavoite oli tutkimusten pohjalta antaa toimeksiantajalle uudet optimoidut mikroaaltouunissa käytettävät lämmitysohjeet vähittäiskaupan valmisruuille pizzojen ja komponenttituotteiden osalta. Tämän lisäksi tutkittiin myös mahdollisuutta lisätä airfryerille tarkoitettuja lämmitysohjeita tuotteisiin. Ennen tutkimusten aloittamista selvitettiin teoriaa aiheesta, jotta saatiin parempi kuva, kuinka se toteutettaisiin käytännössä. Makuraatien ja lämpötilamittausten tulosten yhteisellä analysoinnilla päädyttiin uusiin lämmitysohjeisiin. Nämä kaikki muokattiin myös niin, että ne olivat yhteensopivia.
Tutkimuksessa selvisi, että osa lämmitysohjeista oli jo vaadittavalla tasolla. Osaa kuitenkin muokattiin lähinnä muuttamalla niiden lämmitysaikaa. Tämän lisäksi myös muutettiin lämmitysohjeessa käytettävän mikron tehoa. Huomiota kiinnitettiin myös yhden tuotteen elintarvikepakkaukseen ja siihen, miten se vaikuttaa tuotteen lämmitykseen. Tämä luo toimeksiantajalle mahdollisuuden tarkastella pakkauksen valintaa lähemmin.
Tuotekehitys on jatkuva prosessi tuotteen elinkaaressa, ja tämä opinnäytetyö on yksi osa sitä lämmitysohjeiden optimoinnin muodossa. Opinnäytetyö luo pohjan tulevalle tuotekehitykselle lämmitysohjeiden päivityksen osalta. Tutkimustulosten pohjalta on myös mahdollista tarkastella muita osa-alueita tuotteista, esimerkiksi makua ja rakennetta.
Opinnäytetyön tutkimusmenetelminä käytettiin aistinvaraista tutkimusta. Makuraadeissa mitattiin arvioijien mieltymystä tuotteiden lämpötiloihin suhteessa toivottuun. Makuraatina toimi toimeksiantajan tuotekehitysyksikön työntekijöitä. Lämpötilamittaukset tukivat makuraadeista saatuja tuloksia sekä varmistivat että tuotteet saavuttaisivat toimeksiantajan niille asetetun lämpötilan.
Opinnäytetyön päätavoite oli tutkimusten pohjalta antaa toimeksiantajalle uudet optimoidut mikroaaltouunissa käytettävät lämmitysohjeet vähittäiskaupan valmisruuille pizzojen ja komponenttituotteiden osalta. Tämän lisäksi tutkittiin myös mahdollisuutta lisätä airfryerille tarkoitettuja lämmitysohjeita tuotteisiin. Ennen tutkimusten aloittamista selvitettiin teoriaa aiheesta, jotta saatiin parempi kuva, kuinka se toteutettaisiin käytännössä. Makuraatien ja lämpötilamittausten tulosten yhteisellä analysoinnilla päädyttiin uusiin lämmitysohjeisiin. Nämä kaikki muokattiin myös niin, että ne olivat yhteensopivia.
Tutkimuksessa selvisi, että osa lämmitysohjeista oli jo vaadittavalla tasolla. Osaa kuitenkin muokattiin lähinnä muuttamalla niiden lämmitysaikaa. Tämän lisäksi myös muutettiin lämmitysohjeessa käytettävän mikron tehoa. Huomiota kiinnitettiin myös yhden tuotteen elintarvikepakkaukseen ja siihen, miten se vaikuttaa tuotteen lämmitykseen. Tämä luo toimeksiantajalle mahdollisuuden tarkastella pakkauksen valintaa lähemmin.
Tuotekehitys on jatkuva prosessi tuotteen elinkaaressa, ja tämä opinnäytetyö on yksi osa sitä lämmitysohjeiden optimoinnin muodossa. Opinnäytetyö luo pohjan tulevalle tuotekehitykselle lämmitysohjeiden päivityksen osalta. Tutkimustulosten pohjalta on myös mahdollista tarkastella muita osa-alueita tuotteista, esimerkiksi makua ja rakennetta.