Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Sappikivien ehkäisy ja ruokavalio-ohjaus. Kuvaileva kirjallisuuskatsaus

Pekkala, Suvi (2022)

 
Avaa tiedosto
Suvi_Pekkala.pdf (265.8Kt)
Lataukset: 


Pekkala, Suvi
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022113025062
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli koota englanninkielisiin tieteellisiin lähteisiin
pohjautuvaa tutkimustietoa ruokavaliosta, jota suositellaan sappikivitaudin ehkäisemiseen.
Tavoitteena oli lisätä tietoa siitä, millaista ruokavalioon liittyvää
ohjausta sairaanhoitaja voi antaa potilaalle. Tutkimuskysymyksenä oli: minkälaista
ruokavaliota suositellaan sappikivitaudin ehkäisemiseksi?

Aineisto hankittiin kolmesta eri tieteellisestä tietokannasta. Aineistoksi valikoitui
yhteensä yhdeksän englanninkielistä tieteellistä tutkimusartikkelia. Työ toteutettiin
kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, ja aineisto analysoitiin hyödyntämällä
teemoittelua. Tavoitteena oli tiivistää aiheesta aiemmin tehty tutkimustieto,
ja luoda siitä jäsennelty kokonaisuus.

Teemoittelun kautta nousi esiin kaksi pääluokkaa: sappikivien muodostumisen
riskiä vähentävät ruoka-aineet ja sappikivien muodostumisen riskiä lisäävät
ruoka-aineet. Tutkimustulosten perusteella sappikivien muodostumisen riskiä
vähentäviä ruoka-aineita ovat kasvikset, hedelmät, vähärasvaiset liha- ja maitotuotteet,
kokojyvävilja, pähkinät ja palkokasvit. Sappikivien muodostumisen
riskiä vähentävät lisäksi kohtuullinen alkoholin sekä kahvin kulutus. Sappikivien
muodostumisen riskiä lisäävä ravinto puolestaan oli energiapitoista, rasvaista,
hiilihydraattipitoista, sisälsi vähän kasviksia ja suojaravintoaineita, sisälsi
prosessoitua lihaa sekä puhdistettuja viljatuotteita ja rasvaisia maitotuotteita.
Vähäisellä alkoholin kulutuksella näyttäisi olevan myös yhteys sappikivien
muodostumisen riskiä lisäävästi.

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio
on suositeltavin ehkäistäessä sappikivitautia. Sairaanhoitajan ydinosaamiseen
kuuluu antaa potilaalle ohjausta. Sairaanhoitajan toteuttama ravitsemukseen
liittyvä ohjaus on sekä potilaan terveyttä edistävää ja sillä on tärkeä
rooli merkittävien kansansairauksien ehkäisyssä.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste