Opas vastuullisiin ruokavalintoihin kuluttajille ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta
Alén, Arttu (2022)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120125621
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120125621
Tiivistelmä
Kuluttajien ruokavalintoihin vaikuttaa kasvavissa määrin vastuullisuuden huomioiminen. Kuluttajien kasvanut valveutuminen ruokatuotannon haitoista ympäristölle sekä eläinten hyvinvoinnille
on muuttanut monen ihmisen suhtautumista ruokaan. Kuluttajien on silti lähes mahdotonta tiedostaa tuhansien elintarvikkeiden monimutkaisia prosesseja ja niiden synnyttämiä vaikutuksia
ympäristöön sekä eläinten hyvinvointiin aukottomasti. Täten kuluttajien saattaa olla vaikeaa havainnollistaa kunkin elintarvikkeen kokonaisvaikutuksia. Jos kuluttaja haluaisi vähentää tehokkaasti omien ruokavalintojen kokonaisvaikutuksia, olisi tärkeää tiedostaa ruokatuotannon kriittisimmät tekijät ympäristöongelmien ja tuotantoeläimien kokemien haittojen takana.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa ruokatuotannon merkittävimmät
tekijät, jotka vaikuttavat ympäristöön sekä domestikoitujen eläinten hyvinvointiin. Produktina
syntyi päivittäistavarakaupoissa asioiville kuluttajille suunnattu opas, jonka avulla kyetään tarkastelemaan ruokavalintojen vastuullisuutta ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta.
Opinnäytetyö sekä opas sisältää yleiskatsauksen globaalin tuotantoeläinteollisuuden mittakaavasta, minkä tarkoituksena oli havainnollistaa kuluttajille domestikaation merkitys maailman laajuisen ruokatuotannon takana. Ruokatuotannon vaikutuksia ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin
tarkasteltiin lähemmin suomalaisessa ruokatuotantoympäristössä. Vastuullisista ruokavalinnoista syntyi lopulta ravitsemuksellisesti kestävä kokonaisuus.
Opinnäytetyössä selvisi, että kriittisin toimi, jolla kuluttaja voisi minimoida henkilökohtaisen vaikutuksen ympäristöön ja tuotantoeläinten kokemaan haittaan, on karsia ruokavaliostaan domestikoidut eläimet. Tuotantoeläinteollisuus on keskeisin tekijä domestikoitujen eläinten kokemien
haittojen takana. Tuotantoeläinteollisuus on myös merkittävin ruokatuotannon sektori ympäristöongelmien takana. Domestikoiduista eläimistä saadut ravintohyödyt kyetään kompensoimaan
monipuolisilla kasvikunnan tuotteilla, säännöllisellä villikalan käytöllä sekä säännöllisellä ruokailurytmillä.
Tiedonkeruussa käytettiin laajasti sekä lähdekriittisesti tutkimusraportteja, uutislähteitä sekä julkisten verkkosivujen dataa. Tavoitteena oli saada vastaus pääongelmaan: Millä tavoin voidaan
kompensoida kestämätön tuotantoeläinperäinen ruoka vastuullisesti ja terveellisesti? Opinnäytetyö suoritettiin syys-marraskuussa 2022. Oppaan valokuvat ovat otettu elo-lokakuussa 2022.
Produktina syntyi opas, jonka empiirinen sisältö perustuu opinnäytetyön tietoperustaan. Opas
on popularisoitu referaatti opinnäytetyön tietoperustasta. Opas tarjoaa yleiskuvauksen ruokatuotannon vaikutuksista ja tarjoaa käytännön ohjeita vastuullisimpiin ruokavalintoihin.
on muuttanut monen ihmisen suhtautumista ruokaan. Kuluttajien on silti lähes mahdotonta tiedostaa tuhansien elintarvikkeiden monimutkaisia prosesseja ja niiden synnyttämiä vaikutuksia
ympäristöön sekä eläinten hyvinvointiin aukottomasti. Täten kuluttajien saattaa olla vaikeaa havainnollistaa kunkin elintarvikkeen kokonaisvaikutuksia. Jos kuluttaja haluaisi vähentää tehokkaasti omien ruokavalintojen kokonaisvaikutuksia, olisi tärkeää tiedostaa ruokatuotannon kriittisimmät tekijät ympäristöongelmien ja tuotantoeläimien kokemien haittojen takana.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa ruokatuotannon merkittävimmät
tekijät, jotka vaikuttavat ympäristöön sekä domestikoitujen eläinten hyvinvointiin. Produktina
syntyi päivittäistavarakaupoissa asioiville kuluttajille suunnattu opas, jonka avulla kyetään tarkastelemaan ruokavalintojen vastuullisuutta ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta.
Opinnäytetyö sekä opas sisältää yleiskatsauksen globaalin tuotantoeläinteollisuuden mittakaavasta, minkä tarkoituksena oli havainnollistaa kuluttajille domestikaation merkitys maailman laajuisen ruokatuotannon takana. Ruokatuotannon vaikutuksia ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin
tarkasteltiin lähemmin suomalaisessa ruokatuotantoympäristössä. Vastuullisista ruokavalinnoista syntyi lopulta ravitsemuksellisesti kestävä kokonaisuus.
Opinnäytetyössä selvisi, että kriittisin toimi, jolla kuluttaja voisi minimoida henkilökohtaisen vaikutuksen ympäristöön ja tuotantoeläinten kokemaan haittaan, on karsia ruokavaliostaan domestikoidut eläimet. Tuotantoeläinteollisuus on keskeisin tekijä domestikoitujen eläinten kokemien
haittojen takana. Tuotantoeläinteollisuus on myös merkittävin ruokatuotannon sektori ympäristöongelmien takana. Domestikoiduista eläimistä saadut ravintohyödyt kyetään kompensoimaan
monipuolisilla kasvikunnan tuotteilla, säännöllisellä villikalan käytöllä sekä säännöllisellä ruokailurytmillä.
Tiedonkeruussa käytettiin laajasti sekä lähdekriittisesti tutkimusraportteja, uutislähteitä sekä julkisten verkkosivujen dataa. Tavoitteena oli saada vastaus pääongelmaan: Millä tavoin voidaan
kompensoida kestämätön tuotantoeläinperäinen ruoka vastuullisesti ja terveellisesti? Opinnäytetyö suoritettiin syys-marraskuussa 2022. Oppaan valokuvat ovat otettu elo-lokakuussa 2022.
Produktina syntyi opas, jonka empiirinen sisältö perustuu opinnäytetyön tietoperustaan. Opas
on popularisoitu referaatti opinnäytetyön tietoperustasta. Opas tarjoaa yleiskuvauksen ruokatuotannon vaikutuksista ja tarjoaa käytännön ohjeita vastuullisimpiin ruokavalintoihin.