Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kestävän kehityksen huomioiminen valtioneuvoston kanslian ruokapalveluhankinnoissa

Heino, Pia (2022)

Avaa tiedosto
Heino_Pia.pdf (2.570Mt)
Lataukset: 


Heino, Pia
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120125671
Tiivistelmä
Valtioneuvoston kanslia (VNK) on pääministerin oma ministeriö. VNK tarjoaa muille ministeriöille mm. toimitilat, kuljetukset, käännöspalvelut, edustustilat sekä henkilöstöravintolat. VNK hankkii ja kilpailuttaa nämä hankinnat muiden ministeriöiden puolesta.

Julkiset hankinnat ovat tarkkaan säänneltyjä ja vastuuta sekä toimintoja on jaettu eri ministeriöille. Hankintasäännösten lisäksi kriteeristöihin vaikuttavat valtioneuvoston antamat lait ja periaatepäätökset. Sipilän hallituksen periaatepäätös Julkisten elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen arviointiperusteista on saanut seuraajakseen Marinin hallituksen Kansallisten julkisten hankintojen strategian, joka korostaa vastuullisuutta ja kestävää kehitystä. Näistä linjauksista on koottu MMM:n Vastuullisten ruokapalveluiden hankintaopas sekä Motivan Opas vastuullisiin elintarvikehankintoihin. Oppaat toimivat Valtioneuvoston kanslian ruokapalveluhankintojen taustalla. Myös jätelaki vuodelta 2021 ohjaa jätteen määrän vähentämiseen. Ruokapalveluiden osalta jätelaissa on erityinen osuus elintarvikejätteelle ja ruokahävikille sekä sen vähentämisen painotusjärjestykselle.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten kestävä kehitys huomioidaan VNK:n ruokapalveluhankinnoissa. Alaongelmiksi määriteltiin jätelain vaikutukset, ravitsemukselliset suositukset sekä ohjauksen ja valvonnan vaikutukset ruokapalveluiden hankintoihin valtioneuvoston kansliassa. Keskeisenä teemana kulkevat kestävä kehitys ja ilmastoystävällisyys.

Tutkimusmenetelminä käytettiin haastatteluiden ja sisällönanalyysin lisäksi Service Blueprintia hankintaprosessikaavion luomiseen sekä Ecosystem Services Review -metodia ruokatuotteen tarkasteluun. ESR-mallilla löydetään tutkittavasta kohteesta riippuvuuksia ja vaikutuksia ekosysteemiympäristössä. Näistä voidaan hahmottaa sekä riskejä että mahdollisuuksia liiketoiminnalle.

Opinnäytetyössä tehdyn selvityksen tuloksena voidaan todeta, että valtioneuvoston kanslian noudattaa muiden ministeriöiden ja valtioneuvoston antamia periaatepäätöksiä ja lakeja vahvasti, ottaen kuitenkin huomioon sopimustilanteet sekä kustannusvaikutukset. Erityisesti jätelaki painottaa suunnittelun ja hankintojen tärkeyttä, mikä puolestaan on huomioitu keskeisesti vastuullisuuden korostamisena ruokapalvelusopimuksissa. Myös ruokahävikkiä mitataan aktiivisesti. Ilmastoystävällinen ruokavalio näkyy selkeästi ruokalistasuunnittelussa.

Opinnäytetyön päätteeksi ilmastoystävällisyyden ympärille on rakennettu pienimuotoinen kokoustarjoiluiden aktivointikampanja. Suomalaisia juureksia korostava kampanja voidaan toteuttaa Kampus-intranetissä sekä henkilöstöravintoloissa. Kampanjassa korostetaan valmiiksi kuorittujen ja pilkottujen juuresten nauttimisen ja tarjoamisen helppoutta sekä jatkokäyttömahdollisuuksia, unohtamatta alkuperän merkitystä ja satokausiajattelua. Mukana on myös vastuullisen kokoustamisen käytäntöjä. Kampanjassa keskiössä ovat juuresten värit, joilla varmistetaan viestinnän visuaalisuus ja sitä kautta huomioarvo.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste