Alvar Aallon ateljeen Tavernan keittiön restaurointi
Suviranta, Saara (2022)
Suviranta, Saara
2022
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120225777
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120225777
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevan Alvar Aal-lon ateljeen keittiön restaurointi. Ateljeen ruokalaa ja keittiötä kutsutaan Ta-vernaksi ja se on ollut käytössä vuodesta 1963. Tällä hetkellä ateljeen omis-taa Alvar Aalto-säätiö, joka on myös tämän työn tilaaja. Kohde on avoinna yleisölle ja toimii Alvar Aalto-säätiön toimistona.
Taverna otettiin käyttöön vuonna 1963 ja se toimii edelleen säätiön henkilö-kunnan taukotilana sekä kuuluu osaksi ateljeen opastettuja yleisökierroksia. Tavernan kaappien, vetimien, hyllyjen ja tasojen pintakäsittelyt ovat kuluneet ja paikoin pintakäsittely on lähtenyt kokonaan irti. Tutkimukseni on empiiri-nen ja tutkin Tavernassa käytettyjä pintakäsittelyaineita ja etsin mahdolliset uudet materiaalit korvaamaan jo käytöstä poistuneita materiaaleja. Materiaa-lien tutkimiseen käytettiin FTIR-spektrometriä, joka mittaa näytteestä muun muassa sen sideaineen. Työssä avataan myös Alvar Aallon uraa arkkitehtina ja hänen toimistonsa suunnittelemia keittiöitä sekä vertaillaan niiden omi-naispiirteitä.
Tavernaan on tehty kunnostavia korjauksia vuonna 1989 ja ateljeen perus-korjauksen yhteydessä vuonna 2003. Opinnäytetyön yhteydessä Tavernan keittiön restaurointi aloitettiin dokumentoinnilla ja keittiön pintojen puhdistuk-sella. Puhdistuksen jälkeen oli helppo nähdä kuluneet ja pahiten vaurioitu-neet kohdat. Kun kuntokartoitus oli tehty, poistettiin kuluneimmat pintakäsitte-lyt. Materiaali- ja arkistotutkimusten sekä Alvar Aalto -säätiön asiantuntijoi-den kanssa käytyjen keskustelujen avulla päätettiin Tavernan keittiön restau-roinnissa käytetyt materiaalit ja menetelmät.
Taverna otettiin käyttöön vuonna 1963 ja se toimii edelleen säätiön henkilö-kunnan taukotilana sekä kuuluu osaksi ateljeen opastettuja yleisökierroksia. Tavernan kaappien, vetimien, hyllyjen ja tasojen pintakäsittelyt ovat kuluneet ja paikoin pintakäsittely on lähtenyt kokonaan irti. Tutkimukseni on empiiri-nen ja tutkin Tavernassa käytettyjä pintakäsittelyaineita ja etsin mahdolliset uudet materiaalit korvaamaan jo käytöstä poistuneita materiaaleja. Materiaa-lien tutkimiseen käytettiin FTIR-spektrometriä, joka mittaa näytteestä muun muassa sen sideaineen. Työssä avataan myös Alvar Aallon uraa arkkitehtina ja hänen toimistonsa suunnittelemia keittiöitä sekä vertaillaan niiden omi-naispiirteitä.
Tavernaan on tehty kunnostavia korjauksia vuonna 1989 ja ateljeen perus-korjauksen yhteydessä vuonna 2003. Opinnäytetyön yhteydessä Tavernan keittiön restaurointi aloitettiin dokumentoinnilla ja keittiön pintojen puhdistuk-sella. Puhdistuksen jälkeen oli helppo nähdä kuluneet ja pahiten vaurioitu-neet kohdat. Kun kuntokartoitus oli tehty, poistettiin kuluneimmat pintakäsitte-lyt. Materiaali- ja arkistotutkimusten sekä Alvar Aalto -säätiön asiantuntijoi-den kanssa käytyjen keskustelujen avulla päätettiin Tavernan keittiön restau-roinnissa käytetyt materiaalit ja menetelmät.