Liiketoimintasuunnitelma aloittelevalle ravintola-alan yritykselle
Heimala, Sofia; Kaert, Anastasija (2022)
Heimala, Sofia
Kaert, Anastasija
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120225778
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120225778
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on produktityyppinen eli toiminnallinen työ. Sen tarkoitus on luoda realistinen liiketoimintasuunnitelma ravintola-alan catering yritykselle, sekä selvittää onko suunniteltu liiketoiminta kannattavaa. Opinnäytetyön tietoperustan sisältö pohjautuu alan kirjallisuuteen, Internet-sivustoihin, aiemmin tehtyihin tutkimuksiin sekä itse toteutettuihin haastatteluihin. Teoriaosuuden pohjalta syntyy liiketoimintasuunnitelma, jota voidaan käyttää yritystä perustaessa. Opinnäytetyön tietoperusta koostuu kuudesta pääluvusta, jossa käytetään pienen tai aloittavan yrityksen näkökulmaa. Ensimmäinen luku alkaa johdannosta, joka kertoo opinnäytetyön sisällöstä, tavoitteista, rajauksista ja liikeideasta. Toisessa luvussa käsitellään pienen yrityksen henkilöstöasioita. Kerrotaan mitä ne ovat ja miksi ovat tärkeitä yrityksen kannalta. Kolmannessa luvussa kerrotaan arvoista. Niiden tärkeydestä yritysmaailmassa sekä yrityksessä ja kuinka arvoja määritellään pienessä yrityksessä. Neljännessä luvussa käsitellään pienen yrityksen markkinointia. Sen tärkeyttä, markkinointistrategian ja markkinointimallin sisältöä sekä mitä eri markkinointikanavia on käytettävissä. Viidentenä lukuna on prosessin kuvaus, jossa esitellään työn aikataulua Gantt-taulukon muodossa ja kuvataan sekä tietoperustan että liiketoimintasuunnitelman tekoprosessia. Mistä aloitettiin ja mihin lopuksi päädyttiin. Kuudentena lukuna on työn yhteenveto, jossa kerrotaan tietoperustan johtopäätöksistä, tavoitteiden saavuttamisesta ja työn aikana syntyvistä ongelmista, onnistumisista sekä oppimista asioista. Työn liitteenä on työn produkti eli liiketoimintasuunnitelma. Liiketoimintasuunnitelma on tärkeä yrityksen alkuvaiheessa niin yrittäjälle itselleen kuin rahoittajillekin. Se antaa uudelle yrittäjälle selkeät virstanpylväät, joiden avulla yrittäjä tietää menevänsä oikeaan suuntaan toiminnassaan. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on myös hyvä työkalu silloin, kun yrittäjä etsii ulkopuolista rahoitusta. Tämän avulla ulkopuoliset näkevät ja ymmärtävät idean, ja pystyvät arvioimaan yritystoiminnan kannattavuutta. Opinnäytetyön kirjoittamisprosessi aloitettiin elokuussa 2022 ja se saatiin valmiiksi marraskuussa 2022. Työn tuloksena syntyi liiketoimintasuunnitelma aloittavalle ravintola-alan yritykselle. Tekijät hyötyvät tuotetusta liiketoimintasuunnitelmasta keväällä 2023, jolloin on tarkoitus kokeilla ideaa käytännössä ja perustaa liiketoimintasuunnitelman mukainen yritys.