Yrityskulttuurin muutosten positiiviset vaikutukset työssäjaksamiseen
Merenlahti, Johanna (2022)
Lataukset:
Merenlahti, Johanna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120225975
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120225975
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä etsittiin vastauksia siihen, miten yrityskulttuurin muutokset voivat vaikuttaa positiivisesti työhyvinvointiin ja jaksamiseen. Koronaviruspandemia (COVID-19) on vaikuttanut merkittävästi liike-elämässä liiketoimintojen ja palveluiden toteuttamiseen. Ihmiset tapaavat aiempaan verrattuna enemmän videoyhteyksien päässä kuin kasvotusten esimerkiksi neuvottelutiloissa. Tämä kommunikaation muutos on osaltaan vaikuttanut työhyvinvointiin. Etätyöskentelyn lisäännyttyä työssä jaksamiseen onkin alettu kiinnittää aiempaa enemmän huomiota.
Tavoitteena tässä opinnäytetyössä oli selvittää, miten yrityskulttuurin kautta ja erilaisilla muutoksilla saadaan parannettua työssä jaksamista. Yrityskulttuuria on tutkittu vuosikymmeniä ja aiheesta on paljon kirjallisuutta, jossa asiaa käsitellään laajasti. Tietoperusta tässä opinnäytetyössä tehtiin julkaistun kirjallisuuden ja verkossa saatavien artikkeleiden lisäksi käyttäen tutkimusosion haastatteluita. Haastattelu tehtiin puolistrukturoiduin kysymyksin ja vastauksia analysoimalla, eli tutkimus on kvalitatiivinen. Uutta näkökulmaa tähän tutkimukseen haettiin haastattelemalla sellaisia ihmisiä, joilla on jo vuosien kokemus rahoituksen, henkilöstöhallinnon tai median aloilta ja sitä kautta kertynyttä näkemystä yrityskulttuurista. Kaikilla haastatelluilla oli vähintään kahdenkymmenen vuoden kokemus alaltaan, ja heidän ikähaarukkansa oli 40–55 vuotta.
Vaikka tutkimuksen haastattelutuloksissa ilmeni monenlaisia näkökulmia ja ajatuksia, haastatteluista nousi esiin tietyt yhteiset teemat. Haastatellut olivat yhtä mieltä monista havainnoista, kuten työn ja vapaa-ajan tasapainottamisesta. He myös jakoivat näkemyksen, että hyvään yrityskulttuuriin kuuluu läpinäkyvä ja avoin viestintä sekä työntekijöiden tunnistaminen yksilöinä ja heidän kannustaminen itsensä kehittämiseen.
Tämä opinnäytetyö toivottavasti rohkaisee esihenkilöitä ja tiiminvetäjiä tunnistamaan erilaisia vaihtoehtoja rakentaa positiivista yrityskulttuuria. Niiden avulla voidaan saada työntekijät voimaan paremmin ja olemaan motivoituneempia, eli samalla heistä saadaan tasapainoisempia ja kannattavampia työntekijöitä yritykselle.
Tavoitteena tässä opinnäytetyössä oli selvittää, miten yrityskulttuurin kautta ja erilaisilla muutoksilla saadaan parannettua työssä jaksamista. Yrityskulttuuria on tutkittu vuosikymmeniä ja aiheesta on paljon kirjallisuutta, jossa asiaa käsitellään laajasti. Tietoperusta tässä opinnäytetyössä tehtiin julkaistun kirjallisuuden ja verkossa saatavien artikkeleiden lisäksi käyttäen tutkimusosion haastatteluita. Haastattelu tehtiin puolistrukturoiduin kysymyksin ja vastauksia analysoimalla, eli tutkimus on kvalitatiivinen. Uutta näkökulmaa tähän tutkimukseen haettiin haastattelemalla sellaisia ihmisiä, joilla on jo vuosien kokemus rahoituksen, henkilöstöhallinnon tai median aloilta ja sitä kautta kertynyttä näkemystä yrityskulttuurista. Kaikilla haastatelluilla oli vähintään kahdenkymmenen vuoden kokemus alaltaan, ja heidän ikähaarukkansa oli 40–55 vuotta.
Vaikka tutkimuksen haastattelutuloksissa ilmeni monenlaisia näkökulmia ja ajatuksia, haastatteluista nousi esiin tietyt yhteiset teemat. Haastatellut olivat yhtä mieltä monista havainnoista, kuten työn ja vapaa-ajan tasapainottamisesta. He myös jakoivat näkemyksen, että hyvään yrityskulttuuriin kuuluu läpinäkyvä ja avoin viestintä sekä työntekijöiden tunnistaminen yksilöinä ja heidän kannustaminen itsensä kehittämiseen.
Tämä opinnäytetyö toivottavasti rohkaisee esihenkilöitä ja tiiminvetäjiä tunnistamaan erilaisia vaihtoehtoja rakentaa positiivista yrityskulttuuria. Niiden avulla voidaan saada työntekijät voimaan paremmin ja olemaan motivoituneempia, eli samalla heistä saadaan tasapainoisempia ja kannattavampia työntekijöitä yritykselle.