Viinituntemuksen lisääminen restonomiopinnoissa
Jaskari, Susanna (2022)
Jaskari, Susanna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120225937
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120225937
Tiivistelmä
Tämä on toiminnallinen opinnäytetyö, jossa tavoitteena oli tuottaa itseopiskelumateriaaliksi soveltuva kattava opetusdiasarja viineistä ja viiniopista. Opetusdiasarjan tarkoitus oli tarjota erityisesti restonomiopiskelijoille sekä hotelli-, ravintola- ja catering-alan ammattitutkintoa suorittaville matalan kynnyksen opetusmateriaali, jonka avulla opintoja voitaisiin suunnata tai laajentaa viinioppiin ja -tuntemukseen. Työlle toivottiin jatkoksi opetusvideoita, minkä vuoksi siihen sisällytettiin lyhyt teoriaosa opetusvideoista ja niiden teosta.
Toimeksiantajana toimi VeRa-hanke, jonka keskeisin tavoite on ruokapalvelualan vetovoiman lisääminen ja työelämäyhteyksien tiivistäminen. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama ja sen päätoteuttajana on Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana on Seinäjoen koulutuskuntaryhmä Sedu.
Tämän opinnäytetyön teoriaosa sisältää viinitietoa laajasti käsitellen viinintuottajamaat, viinien laatuluokitukset, viinin viljelyn ja valmistuksen, viinityypit, viinin tarjoilun, rypälelajikkeiden erot, viinipullojen etikettimerkinnät, viinin maistamisen perusteet, viinin makuun vaikuttavat tekijät, viinin ja ruuan yhdistämisen sekä viinisanastoa.
Opinnäytetyö sisältää myös raportointiosan työn aikana tuotetun opetusdiasarjan suunnittelusta, toteutuksesta sekä lopputuloksista.
Työn lopputuloksena tuotettiin tavoitteita vastaava kolmeosainen Power Point -diasarja viinitiedosta, jonka sisältö mahdollistaa perusteellisen ja syvällisen oppimisen viineistä sen tuotannosta valmistamiseen, ominaisuuksiin ja maistamiseen sekä ruuan kanssa yhdistämiseen.
Toimeksiantajana toimi VeRa-hanke, jonka keskeisin tavoite on ruokapalvelualan vetovoiman lisääminen ja työelämäyhteyksien tiivistäminen. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama ja sen päätoteuttajana on Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana on Seinäjoen koulutuskuntaryhmä Sedu.
Tämän opinnäytetyön teoriaosa sisältää viinitietoa laajasti käsitellen viinintuottajamaat, viinien laatuluokitukset, viinin viljelyn ja valmistuksen, viinityypit, viinin tarjoilun, rypälelajikkeiden erot, viinipullojen etikettimerkinnät, viinin maistamisen perusteet, viinin makuun vaikuttavat tekijät, viinin ja ruuan yhdistämisen sekä viinisanastoa.
Opinnäytetyö sisältää myös raportointiosan työn aikana tuotetun opetusdiasarjan suunnittelusta, toteutuksesta sekä lopputuloksista.
Työn lopputuloksena tuotettiin tavoitteita vastaava kolmeosainen Power Point -diasarja viinitiedosta, jonka sisältö mahdollistaa perusteellisen ja syvällisen oppimisen viineistä sen tuotannosta valmistamiseen, ominaisuuksiin ja maistamiseen sekä ruuan kanssa yhdistämiseen.