Yrittäjyys ravintola-alalla : ohjeita ja ideoita ensimmäisen liiketoimintasuunnitelman laatimiseen
Montonen, Eero (2022)
Montonen, Eero
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120526315
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120526315
Tiivistelmä
Työelämä ja erityisesti ravintola-ala ovat muutoksen kourissa. Yrittäjyys, sekä halu työs-kennellä itselleen ja omien mielenkiinnon kohteiden perusteella on kasvussa.
Tämä opinnäytetyö tutkii yrittäjyyttä ja yrityksen perustamiseen liittyviä asioita. Tekijä on pohtinut näitä asioita vuosien saatossa ja tämä työ selventää tekijälle ja muille aiheesta kiin-nostuneille yrittäjyyteen liittyviä asioita eri näkökulmista ja rohkaisee tekemään ensimmäisen oman liiketoimintasuunnitelman.
Yrittäjyyteen ja yrittäjäksi ryhtymiseen pohjautuvia asioita käsitellään henkilökohtaisten vah-vuuksien ja omien mielenkiintojen perusteella. Aloittavalla yrittäjällä on paljon työtä ja uutta opittavaa. Opinnäytetyössä käydään läpi yrityksen aloittamiseen liittyviä yksityiskohtia, joita jokaisen täysipäiväisen yrittäjän tulee huomioida. Työssä perehdytään myös ravitsemisalan perusominaisuuksiin ja faktoihin, sekä pohditaan muutamia kilpailukykytekijöitä, joita voidaan pitää tärkeinä osina menestyvää nykyaikaista ravintolayritystä.
Yrittäjyyden tarkastelun jälkeen syvennytään seuraavaan vaiheeseen, ja tietoperustassa käsitellään yrityksen perustamista aivan alusta asti. Aloittavan yrityksen vaiheet esitetään yhdeksässä eri osassa tiivistettynä. Rahoitus, kannattavuus, ja riskienhallinta on nostettu erikseen esille omissa kappaleissaan, aiheiden tärkeyden vuoksi. Tietoperustassa on rajat-tu osittain pois yritysmuotoja, ja keskitytty vain olennaisimpiin yritysmuotoihin tulostavoitteel-lisen ravintolayrityksen kannalta.
Työn produktiosuus on ravintolan liiketoimintasuunnitelma, jossa tietoperustassa käsiteltyjä asioita käytettiin hyödyksi vahvistamaan omia ideoita ja muodostamaan varteenotettava liiketoiminnallinen strategia. Produkti on esimerkki ravintolan liiketoimintasuunnitelmasta teki-jän ideoilla ja ajankohtaisilla tiedoilla täytettynä, josta lukijat löytävät työkaluja oman suunni-telmansa tekemiseen.
Työssä markkinoinnin osuutta rajattiin aihealueen laajuuden vuoksi, sekä toimialan analy-sointia, koska viimevuosien tilastot alalta ovat vajavaisia.
Kokonaisuudessaan työ on malli yleispätevästä nykyaikaisesta ravintolan liiketoimintasuun-nitelmasta vahvan tietoperustan pohjalta. Työlle on tarve, koska näin laajasti mietittyä ravin-tolan liiketoimintasuunnitelmaa ei ole helposti löydettävissä ja sellaisen olemassaolo auttaa uusia yrittäjiä tekemään omat suunnitelmansa. Pohjana on käytetty Ahosen, Koskisen & Romeron liiketoimintasuunnitelma mallia, jota käytetään ravintola-alalla paljon, mutta se on jo yli kymmenen vuotta vanha. Päivitetty esimerkki on siis paikallaan, koska uudempaa infor-maatiota on saatavilla ja uutta tarkastelua aiheeseen on tarpeellista tehdä.
Opinnäytetyö on aloitettu vuoden 2021 lopulla, ja saatu viimeisteltyä vuoden 2022 lopulla.
Tämä opinnäytetyö tutkii yrittäjyyttä ja yrityksen perustamiseen liittyviä asioita. Tekijä on pohtinut näitä asioita vuosien saatossa ja tämä työ selventää tekijälle ja muille aiheesta kiin-nostuneille yrittäjyyteen liittyviä asioita eri näkökulmista ja rohkaisee tekemään ensimmäisen oman liiketoimintasuunnitelman.
Yrittäjyyteen ja yrittäjäksi ryhtymiseen pohjautuvia asioita käsitellään henkilökohtaisten vah-vuuksien ja omien mielenkiintojen perusteella. Aloittavalla yrittäjällä on paljon työtä ja uutta opittavaa. Opinnäytetyössä käydään läpi yrityksen aloittamiseen liittyviä yksityiskohtia, joita jokaisen täysipäiväisen yrittäjän tulee huomioida. Työssä perehdytään myös ravitsemisalan perusominaisuuksiin ja faktoihin, sekä pohditaan muutamia kilpailukykytekijöitä, joita voidaan pitää tärkeinä osina menestyvää nykyaikaista ravintolayritystä.
Yrittäjyyden tarkastelun jälkeen syvennytään seuraavaan vaiheeseen, ja tietoperustassa käsitellään yrityksen perustamista aivan alusta asti. Aloittavan yrityksen vaiheet esitetään yhdeksässä eri osassa tiivistettynä. Rahoitus, kannattavuus, ja riskienhallinta on nostettu erikseen esille omissa kappaleissaan, aiheiden tärkeyden vuoksi. Tietoperustassa on rajat-tu osittain pois yritysmuotoja, ja keskitytty vain olennaisimpiin yritysmuotoihin tulostavoitteel-lisen ravintolayrityksen kannalta.
Työn produktiosuus on ravintolan liiketoimintasuunnitelma, jossa tietoperustassa käsiteltyjä asioita käytettiin hyödyksi vahvistamaan omia ideoita ja muodostamaan varteenotettava liiketoiminnallinen strategia. Produkti on esimerkki ravintolan liiketoimintasuunnitelmasta teki-jän ideoilla ja ajankohtaisilla tiedoilla täytettynä, josta lukijat löytävät työkaluja oman suunni-telmansa tekemiseen.
Työssä markkinoinnin osuutta rajattiin aihealueen laajuuden vuoksi, sekä toimialan analy-sointia, koska viimevuosien tilastot alalta ovat vajavaisia.
Kokonaisuudessaan työ on malli yleispätevästä nykyaikaisesta ravintolan liiketoimintasuun-nitelmasta vahvan tietoperustan pohjalta. Työlle on tarve, koska näin laajasti mietittyä ravin-tolan liiketoimintasuunnitelmaa ei ole helposti löydettävissä ja sellaisen olemassaolo auttaa uusia yrittäjiä tekemään omat suunnitelmansa. Pohjana on käytetty Ahosen, Koskisen & Romeron liiketoimintasuunnitelma mallia, jota käytetään ravintola-alalla paljon, mutta se on jo yli kymmenen vuotta vanha. Päivitetty esimerkki on siis paikallaan, koska uudempaa infor-maatiota on saatavilla ja uutta tarkastelua aiheeseen on tarpeellista tehdä.
Opinnäytetyö on aloitettu vuoden 2021 lopulla, ja saatu viimeisteltyä vuoden 2022 lopulla.