Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ravintolakeittiön digitaalisuus

Pelkonen, Tuomas (2022)

 
Avaa tiedosto
Opinnäytetyö Ravintolakeittiön digitalisuus.pdf (1.003Mt)
Lataukset: 


Pelkonen, Tuomas
2022
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120827130
Tiivistelmä
Opinnäytetyön lähtökohtana oli oma halu selvittää, miten ravintolan keittiöittä voitaisiin kehittää ravintolan henkilökunnan ja taloudellisten tavoitteiden kannalta. Tuotannonohjaus, työympäristö sekä työhyvinvointi ovat tärkeässä roolissa, kun mietitään työnvetovoimaa ja alan kustannuksia. Tavoitteena on selvittää, mitä tuotannonohjaus tarkoittaa ja kuinka sitä sovelletaan ravintoloissa, miten digitaalisuus jo näkyy keittiöissä ja mitä on kehitteillä. Lisäksi tavoitteena on pohtia, mitä keittiöissä kannattaa digitalisoida, jotta se vaikuttaa työympäristöön positiivisesti. Tätä varten työssä on selvitetty ruokatuotantoon liittyviä toimia ja keittiötyön prosesseja sekä työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä.

Työ on toteutettu laadullisena tutkimuksena tutkimalla alan kirjallisuutta, tutkimuksia, blogeja sekä videoita. Aineisto on valittu eri osa-alueita tukevasti, jotta työn kokonaisuus säilyisi selkeänä. Opinnäytetyönsuunnittelu aloitettiin lokakuussa 2021 ja tietoperustaa koottiin talven ja kevään aikana. Selvitystyön toinen osa toteutettiin haastattelemalla asiantuntijoita, tavoitteena oli vahvistaa tietoperustassa ilmenneitä seikkoja. Haastattelut tehtiin pääosin videohaastatteluina syksyn 2022 aikana.

Selvitystyön tuloksena syntyi kokonaiskuva siitä, mitä tuotannonohjaus tarkoittaa ravintoloissa, mitä prosesseja käytetään ja mistä työhyvinvointi koostuu. Keittiön digitaalisuuden osalta selvisi, miten digitaalisuus tällä hetkellä jo näkyy keittiötyössä ja mihin suuntaan sitä kehitetään tulevaisuudessa sekä mitkä tekijät digitaalisuudessa vaikuttavat työhyvinvointiin. Haastattelujen avulla saatiin lisää selkeyttä digitaalisuuden vaikutuksista keittiötyöhön sekä siihen, miten työympäristöä kannattaa kehittää digitaalisesta näkökulmasta.
Haastattelujen sekä selvitystyön avulla selvitettiin, että digitaalisuus on jo osittain käytössä keittiöissä, omavalvonnan ja työnohjaamisen osalta. Eroja kuitenkin on, ja digitaalisuuden määrä vaihtelee erilaisten keittiöyksiköiden välillä.

Digitaalisuus lisääntyy keittiöissä koko ajan, jonka takia onkin tärkeää miettiä, mitä kannattaa digitalisoida. Automaation määrä riippuu hyvin paljon ravintolan konseptista sekä siitä, mitä sillä halutaan saavuttaa. Työympäristön kannalta digitaalisuus tarkoittaa sen fyysistä sekä henkistä muutosta. Fyysinen muutos tarkoittaa uusien laitteiden ja prosessien tuomista työympäristöön. Henkinen muutos- puolestaan työhyvinvoinnin paranemista korvaamalla tylsiä rutiineja teknologialla ja henkisen ja fyysisen kuormituksen vähentämistä auttamalla henkilökuntaa keskittymään työn luovaan puoleen.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste