Tuoreleivontatuotteista syntyvän hävikin kierrätys osaksi uusia elintarvikkeita
Määttänen, Juhani (2022)
Määttänen, Juhani
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121227986
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121227986
Tiivistelmä
Opinnäytetyön päätavoitteena oli kehittää uusi elintarviketuote käyttäen pääraaka-aineena hävikkileipää. Työssä kehitettiin tuoteideoita, joita testattiin käytännössä valmistamalla tuotteista koe-eriä. Koe-erien valmistamisen jälkeen tuoteideoista valittiin jatkokehitykseen granola. Jatkokehityksessä granolasta valmistettiin useita eri makuvaihtoehtoja muokkaamalla reseptiä.
Työssä järjestettiin aistinvaraisen arvioinnin tilaisuus, jossa arvioitiin kahta tuotekehitettyä granolaa ja kolmea eri valmistajien kaupallista granolaa. Arvioinnin tuloksia tarkasteltiin vertaamalla tuotekehitettyjen granoloiden tuloksia kaupallisten granoloiden tuloksiin.
Arvioinneissa ostohalukkuus toista tuotekehitettyä granolaa kohtaan oli kaikista näytteistä suurin, ja sama granola sai kokonaisvaikutelman arvioinnissa parhaat pisteet. Arvioinnin tulosten perusteella pääteltiin, että hävikkileivästä valmistetulle granolalle voisi olla kysyntää markkinoilla. Todettiin, että granolan valmistus on potentiaalinen tapa vähentää leipomon leipähävikkiä ja tehdä samalla tuottoa.
Työssä järjestettiin aistinvaraisen arvioinnin tilaisuus, jossa arvioitiin kahta tuotekehitettyä granolaa ja kolmea eri valmistajien kaupallista granolaa. Arvioinnin tuloksia tarkasteltiin vertaamalla tuotekehitettyjen granoloiden tuloksia kaupallisten granoloiden tuloksiin.
Arvioinneissa ostohalukkuus toista tuotekehitettyä granolaa kohtaan oli kaikista näytteistä suurin, ja sama granola sai kokonaisvaikutelman arvioinnissa parhaat pisteet. Arvioinnin tulosten perusteella pääteltiin, että hävikkileivästä valmistetulle granolalle voisi olla kysyntää markkinoilla. Todettiin, että granolan valmistus on potentiaalinen tapa vähentää leipomon leipähävikkiä ja tehdä samalla tuottoa.