Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Työaikaisen ruokailuympäristön kehittäminen työkykyä ja työhyvinvointia tukevaksi Eat@Work -hankkeessa

Mäkipanula, Katri; Vikman, Liisa (2022)

 
Avaa tiedosto
Makipanula_Vikman.pdf (3.015Mt)
Lataukset: 


Mäkipanula, Katri
Vikman, Liisa
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121328476
Tiivistelmä
Työikäisten terveelliset ruokailutottumukset ylläpitävät terveyttä ja työkykyä. Säännöllinen syöminen, työn tauotus sekä ravitsevat ateriat tukevat työssä jaksamista. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata työntekijöiden toiminta- ja työkykyä, työnimua sekä työpaikan ruokailuympäristön merkitystä työntekijöiden työhyvinvointiin ja terveellisempään ruokailuun. Tavoitteena oli kehittää työpaikkojen ruokailuympäristöä työntekijöiden terveellistä ruokailua sekä työhyvinvointia edistäväksi. Opinnäytetyö toteutettiin kehittämistutkimuksena osana Eat@Work -hanketta ja kohderyhmänä olivat hankkeeseen osallistuvat yritykset (n=5) ja niiden työntekijät (n=46). Aineistonkeruumenetelminä käytettiin kyselytutkimuksen menetelmää, kirjallisuuskatsausta sekä valmiita mittareita.

Kehittämistyön kyselyn tulosten mukaan suuri osa osallistujista koki työssään kuormitusta säännöllisesti. Tästä psyykkisen kuormituksen osuus oli suurin. Osallistujien kokema työn imu oli keskimäärin tavanomaista korkeampaa. Kehittämistyön kirjallisuuskatsauksen tulosten mukaan monet ruokailuympäristön tekijät vaikuttavat työaikaiseen ruokailuhetkeen. Ruokailuympäristön viihtyisyys, rauhallisuus ja siisteys mahdollistavat palauttavan ruokailuhetken ja yhteisöllisen lepotauon. Ruokailuympäristön ominaisuuksista esille nousevat ruokailuympäristön lämpötila ja valaistus, värit, hajut ja äänet. Ruokien ja astioiden asettelulla on merkitystä ruokailuun. Sosiaalinen vuorovaikutus lounastauon aikana koetaan tärkeänä. Kehittämistyön tulosten perusteella kehitettiin esite työaikaisen ruokailuympäristön ominaisuuksista, joilla on merkitystä työntekijöiden työkykyyn ja työhyvinvointiin.

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että ruokailuympäristöllä on merkitystä ja sitä suunniteltaessa tulisi huomioida ruokailuympäristön vaikutukset työntekijöiden terveellisempään ruokavalioon, hyvinvointiin ja niiden kautta myös työkykyyn. Kiinnittämällä huomiota työpäivän aikaiseen ruokailuympäristöön vahvistetaan yrityksen terveyttä edistävää toimintakulttuuria.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste