MINUSTAKO YRITTÄJÄ?: ensiaskeleet kohti omaa kahvilayritystä
Nieminen, Kaija (2022)
Nieminen, Kaija
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121429870
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121429870
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on toteutettu tutkimuksellisena kehittämistyönä. Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, mitä pitää tietää ennen kahvilayrittäjäksi ryhtymistä sekä löytää konkreettisia toimintatapoja ja inspiraatiota omaa liikeideaa sekä yritystä varten. Opinnäytetyössä on etsitty vastauksia kysymyksiin: mitä yrittäjyys vaatii, millaiset ominaisuudet ja persoonallisuuspiirteet tukevat yrittäjyyttä, mitkä ovat kahvila- ja ravintola-alan ominaispiirteitä, mitä tarkoittaa liiketoimintasuunnitelma, yritys- ja liikeidea, mitä on hyvä tietää ennen kahvilayrityksen perustamista ja millaisia olemassa olevia hyviä toimintatapoja on kahvilayrityksissä.
Työn lähestymistapana on tapaustutkimus ja tutkimusmenetelminä on käytetty dokumenttianalyysiä ja havainnointia, jonka perusteella on tehty kilpailijavertailu. Dokumenttianalyysi on tutkimusmenetelmä, jossa päätelmiä tehdään kirjallisesta aineistosta. Opinnäytetyössä dokumenttianalyysin aineistona on käytetty artikkelia, jonka tuloksena on saatu tieto, mitä kahvilayrittäjäksi haluavan on hyvä tietää ja tehdä ennen yrityksen perustamista. Havainnointi on tutkimusmenetelmä, jossa on tarkoituksena tarkkailulla tehdä havaintoja. Kilpailijavertailu on menetelmä, jossa tarkastellaan toisten toimintaa parantaakseen ja kehittääkseen omaa toimintaa. Opinnäytetyössä tuodaan esiin kahden kahvilan havainnoinnin tulokset. Tulosten pohjalta on luotu kilpailijavertailu, jossa tuodaan esiin hyviä toimintatapoja kahvilayrityksissä, mitä opinnäytetyön tekijä voi hyödyntää omassa liikeideassaan.
Opinnäytetyön tuloksena tekijällä on käsitys siitä, mistä aloittaa yrityksen perustaminen, mitkä asiat auttavat siinä, mihin on varauduttava kahvila- ja ravintola-alan yritystä perustaessa sekä saanut toimivia toimintatapoja omaa liikeideaa varten.
Työn lähestymistapana on tapaustutkimus ja tutkimusmenetelminä on käytetty dokumenttianalyysiä ja havainnointia, jonka perusteella on tehty kilpailijavertailu. Dokumenttianalyysi on tutkimusmenetelmä, jossa päätelmiä tehdään kirjallisesta aineistosta. Opinnäytetyössä dokumenttianalyysin aineistona on käytetty artikkelia, jonka tuloksena on saatu tieto, mitä kahvilayrittäjäksi haluavan on hyvä tietää ja tehdä ennen yrityksen perustamista. Havainnointi on tutkimusmenetelmä, jossa on tarkoituksena tarkkailulla tehdä havaintoja. Kilpailijavertailu on menetelmä, jossa tarkastellaan toisten toimintaa parantaakseen ja kehittääkseen omaa toimintaa. Opinnäytetyössä tuodaan esiin kahden kahvilan havainnoinnin tulokset. Tulosten pohjalta on luotu kilpailijavertailu, jossa tuodaan esiin hyviä toimintatapoja kahvilayrityksissä, mitä opinnäytetyön tekijä voi hyödyntää omassa liikeideassaan.
Opinnäytetyön tuloksena tekijällä on käsitys siitä, mistä aloittaa yrityksen perustaminen, mitkä asiat auttavat siinä, mihin on varauduttava kahvila- ja ravintola-alan yritystä perustaessa sekä saanut toimivia toimintatapoja omaa liikeideaa varten.