Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Päiväkotiruoan kehittäminen – ruokalistasuunnittelu ja reseptikehitys Ilmajoen ruokapalveluille Case: Ruoka-askel-hanke

Rantanen, Erika (2022)

 
Avaa tiedosto
Rantanen_Erika.pdf (2.286Mt)
Lataukset: 


Rantanen, Erika
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121630392
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä keskitytään yhden Ruoka-askel-hankkeessa mukana olevan kunnan eli Ilmajoen interventiopäiväkodin ruoan kehittämiseen. Työssä käsitellään ruokalistasuunnittelua ja reseptikehitystä siitä näkökulmasta, että varhaiskasvatuksessa tarjottava ruoka muuttuisi kestävämmäksi ja siten ympäristöystävällisemmäksi ja vastaisi samalla paremmin varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksia.

Ruokavalion muuttaminen ilmastonmuutoksen näkökulmasta on tärkeää, koska ruokajärjestelmä on yksi suurimmista kasvihuonekaasuja aiheuttavista sektoreista maailmassa (Rockström ym., 2020 s. 3). Kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa oleva lapsi saa suurimman osan päivittäisistä aterioistaan päiväkodissa (Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN), Opetushallitus (OPH) & Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), 2018, s. 38). On tärkeää, että päiväkotiruoka on terveyttä ja hyvinvointia edistävää (s. 13). Makumieltymykset sekä ruokatottumukset kehittyvät varhaislapsuudessa ja kestävät osittain pitkälle aikuisuuteen. Ravitsemukseen vaikuttaminen kannattaa aloittaa varhaislapsuudessa, jolloin sillä on kauaskantoisia vaikutuksia terveyteen, hyvinvointiin ja ruokatottumuksiin.

Tässä työssä on käytetty lähestymistapana kehittämistutkimusmenetelmää. Työn tavoitteena oli kehittää Ilmajoen kunnan ruokapalveluille varhaiskasvatukseen nykyistä ilmastoystävällisempi ja samalla ravitsemussuositukset ja kustannusnäkökulmat huomioiva ruokalista ja kehittää siihen soveltuvaa tarvittavaa reseptiikkaa Ruoka-askel-hankkeen tavoitteiden mukaisesti. Lisäksi tavoitteena oli kehittää vielä askelta kunnianhimoisempi ruokalista myöhemmin käytettäväksi.

Työn tuloksina kehitettiin Ruoka-askel-ruokalista ja siihen soveltuva reseptiikka Ilmajoen ruokapalveluille päiväkotiruokailua varten sekä nykyisiä Ruoka-askel-hankkeen ilmastotavoitteita kunnianhimoisempi ruokalista myöhemmin käytettäväksi. Keskeisimpinä havainnointeina kustannusvaikutuksista voitiin todeta perusruokalistan ruokien tulevan halvemmaksi kuin Ruoka-askel-hankkeen ruokalistan ruoat. Ruoka-askel-ruokalistan vaikutukset ravintosisältöön olivat myönteisiä ja ruokalistalla päästiin lähemmäs suosituksia kuin perusruokalistalla. Ruoka-askel-hankkeen tavoitteiden avulla päästiin kohti kestävämpää ruokavaliota. Työn tuloksista hyötyi Ilmajoen ruokapalvelut, jotka ottivat uudistetun ruokalistan ja siihen kehitetyt reseptit käyttöönsä Ruoka-askel-tutkimushankkeessa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste