Päiväkotiruoan kehittäminen - ruokalistasuunnittelu ja reseptinkehitys Kauhavan ruokapalveluille case Ruoka-askel-hanke
Backholm, Krista; Backholm, Krista (2022)
Backholm, Krista
Backholm, Krista
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121630401
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121630401
Tiivistelmä
Kauhavan ruokapalvelut on julkinen toimija Etelä-Pohjanmaalla, joka tuottaa alueen ateriapalvelut. Kauhavan ruokapalveluilla on neljä keskuskeittiötä, joissa valmistetaan noin 3500 ateriaa päivässä, varhaiskasvatuksen osuus aterioista on noin 2500.
Työn tavoitteena oli kehittää Kauhavan ruokapalveluille varhaiskasvatuksen osalta kuuden viikon kiertävä ruokalista ja kehittää ruokalistalle tulleisiin muutoksiin tarvittava reseptiikka. Tavoitteet ruokalistamuutoksiin tulivat Ruoka-askel-hankkeesta. Ruoka-askel-hankkeen tavoitteena on kehittää kestävä toimintamalli, joka samalla tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää varhaiskasvatuksen ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia.
Ruokalistamuutosten pohjana pidettiin ruokapalveluiden omaa kuuden viikon kiertävää ruokalistaa, jota kehitettiin tavoitteiden mukaiseksi. Alkuperäistä ruokalistaa verrattiin viikkotasolla hankkeen tavoitteisiin. Muutoksissa pyrittiin huomioimaan myös kohderyhmän suosikkiruuat, jotka listalle jätettiin.
Ruokalistalle tehtyihin muutoksiin kehitettiin uusia kriteerit täyttäviä reseptejä. Myös aterianosia vaihdettiin ruokalistalla. Ruokalista ja reseptiikka kehitettiin ruokapalveluiden omalla Aivo-tuotannonohjausjärjestelmällä, jossa pystyttiin tarkastelemaan myös ravintoarvoja.
Ruokalistamuutoksilla vähennettiin punaisen lihan käyttöä, lisättiin palkokasveja, marjoja, hedelmiä ja lisättiin kestävien kalalajien käyttöä sekä kohtuullistettiin maidon kulutusta. Tavoitteet ovat linjassa varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksen kanssa. Näillä edellä mainituille tavoilla myös julkisten ruokapalveluiden ilmastokuormitus vähenee ja samalla lapset tottuvat uusiin ympäristöystävällisimpiin vaihtoehtoihin.
Ruokalista saatiin muokattua hankkeen tavoitteiden mukaiseksi sisältämään vaaditut kriteerit ja tarpeellinen ravintoainetiheys energiaravintoaineiden osalta. Opinnäytetyön tuloksena oli ilmastoystävällisempi ja energiaravintoaineiden osalta ravitsemussuositukset täyttävä kuuden viikon kiertävä ruokalista.
Työn tavoitteena oli kehittää Kauhavan ruokapalveluille varhaiskasvatuksen osalta kuuden viikon kiertävä ruokalista ja kehittää ruokalistalle tulleisiin muutoksiin tarvittava reseptiikka. Tavoitteet ruokalistamuutoksiin tulivat Ruoka-askel-hankkeesta. Ruoka-askel-hankkeen tavoitteena on kehittää kestävä toimintamalli, joka samalla tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää varhaiskasvatuksen ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia.
Ruokalistamuutosten pohjana pidettiin ruokapalveluiden omaa kuuden viikon kiertävää ruokalistaa, jota kehitettiin tavoitteiden mukaiseksi. Alkuperäistä ruokalistaa verrattiin viikkotasolla hankkeen tavoitteisiin. Muutoksissa pyrittiin huomioimaan myös kohderyhmän suosikkiruuat, jotka listalle jätettiin.
Ruokalistalle tehtyihin muutoksiin kehitettiin uusia kriteerit täyttäviä reseptejä. Myös aterianosia vaihdettiin ruokalistalla. Ruokalista ja reseptiikka kehitettiin ruokapalveluiden omalla Aivo-tuotannonohjausjärjestelmällä, jossa pystyttiin tarkastelemaan myös ravintoarvoja.
Ruokalistamuutoksilla vähennettiin punaisen lihan käyttöä, lisättiin palkokasveja, marjoja, hedelmiä ja lisättiin kestävien kalalajien käyttöä sekä kohtuullistettiin maidon kulutusta. Tavoitteet ovat linjassa varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksen kanssa. Näillä edellä mainituille tavoilla myös julkisten ruokapalveluiden ilmastokuormitus vähenee ja samalla lapset tottuvat uusiin ympäristöystävällisimpiin vaihtoehtoihin.
Ruokalista saatiin muokattua hankkeen tavoitteiden mukaiseksi sisältämään vaaditut kriteerit ja tarpeellinen ravintoainetiheys energiaravintoaineiden osalta. Opinnäytetyön tuloksena oli ilmastoystävällisempi ja energiaravintoaineiden osalta ravitsemussuositukset täyttävä kuuden viikon kiertävä ruokalista.