Ravitsemusväitteen vaikutus lounasravintoloiden itsepalvelulinjastojen asiakkaiden ruokavalintoihin
Rajala, Tuure (2022)
Rajala, Tuure
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121630439
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121630439
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia ravitsemusväittämän vaikutusta lounasravintoloiden asiakkaiden ruokavalintoihin. Ravitsemusväittämän vaikutusta tutkittiin eri ikäryhmissä. Työn toimeksiantaja oli Terveellisemmäksi reformuloitujen menestysruokatuotteiden yhteiskehittäminen Etelä-Pohjanmaalla -hanke (REMU-hanke). Opinnäytetyö kuuluu REMU-hankkeen tutkimuskokonaisuuteen, jossa tutkittiin ravitsemusväittämien ja erilaisten aistisimulaatioiden vaikutusta ruokavalintoihin.
Vlaevin ym. (2016) mukaan tuuppaus voidaan määritellä interventioiksi, jotka muuttavat ympäristöä, taikka asioiden paikkaa käyttäytymisen muuttumisen toivossa. Tuuppaustoimia on tutkittu paljon mutta ruoan kulutuksen määrää ei ole aiemmin paljoa tutkittu aiemmissa tuuppaustutkimuksissa (Bucher ym. 2016). Tuuppaustoimitutkimuksia, joissa on selvitetty ravitsemusväitteen vaikutusta ruoan kulutukseen, on aidoissa lounasympäristöissä tehty vain muutamia.
Tutkimus toteutettiin Etelä-Pohjanmaan alueella kahdessa eri lounasravintolassa. Molemmissa ravintoloissa tehtiin kaksi tutkimusviikkoa ja tutkimusviikot olivat kolmepäiväisiä. Ensimmäisellä tutkimusviikolla lounaslinjaston tuotteita ei merkitty ravitsemusväitteillä. Toisella tutkimusviikolla ravitsemusväittämän kriteerit täyttäville ruoille laitettiin tutkimukseen valittu ravitsemusväite, Sydänmerkki. Tutkimuksessa mitattiin kokonaiskulutus punnitsemalla lounasravintoloiden tarjoamat ruoat ja asiakaskohtainen kulutus saatiin jakamalla kokonaiskulutus asiakasmäärällä. Opinnäytetyössä tarkasteltiin tutkimusviikkojen muutoksia ravintoloiden sisällä sekä verrattiin lounasravintoloiden muutoksia keskenään.
Opinnäytetyö sisältää liike- ja ammattisalaisuuksia
Vlaevin ym. (2016) mukaan tuuppaus voidaan määritellä interventioiksi, jotka muuttavat ympäristöä, taikka asioiden paikkaa käyttäytymisen muuttumisen toivossa. Tuuppaustoimia on tutkittu paljon mutta ruoan kulutuksen määrää ei ole aiemmin paljoa tutkittu aiemmissa tuuppaustutkimuksissa (Bucher ym. 2016). Tuuppaustoimitutkimuksia, joissa on selvitetty ravitsemusväitteen vaikutusta ruoan kulutukseen, on aidoissa lounasympäristöissä tehty vain muutamia.
Tutkimus toteutettiin Etelä-Pohjanmaan alueella kahdessa eri lounasravintolassa. Molemmissa ravintoloissa tehtiin kaksi tutkimusviikkoa ja tutkimusviikot olivat kolmepäiväisiä. Ensimmäisellä tutkimusviikolla lounaslinjaston tuotteita ei merkitty ravitsemusväitteillä. Toisella tutkimusviikolla ravitsemusväittämän kriteerit täyttäville ruoille laitettiin tutkimukseen valittu ravitsemusväite, Sydänmerkki. Tutkimuksessa mitattiin kokonaiskulutus punnitsemalla lounasravintoloiden tarjoamat ruoat ja asiakaskohtainen kulutus saatiin jakamalla kokonaiskulutus asiakasmäärällä. Opinnäytetyössä tarkasteltiin tutkimusviikkojen muutoksia ravintoloiden sisällä sekä verrattiin lounasravintoloiden muutoksia keskenään.
Opinnäytetyö sisältää liike- ja ammattisalaisuuksia