Prosessihävikin vähentäminen
Seppelvirta, Niko (2014)
Seppelvirta, Niko
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060812144
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060812144
Tiivistelmä
Työssä selvitettiin kolmen eri raaka-aineen prosessin aikainen hävikki. Tutkimuksessa keskitytään tuoreisiin raaka-aineisiin. Työn tavoitteena oli löytää keinoja hävikin vähentämiseen.
Teoriaosio käsittelee hävikkiä ja sen vaikutuksia elintarviketeollisuudessa. Siinä tarkastellaan lihaksen rakennetta ja lihan vedenpidätyskykyyn vaikuttavia tekijöitä, sekä lihan kohmettamista lähestytään pakastamisen teorian kautta. Prosesseja työssä käsitellään yleisellä tasolla sekä elintarviketeollisuudessa.
Työ suoritettiin syksyn 2013 ja kevään 2014 aikana. Tietoa kerättiin normaalin tuotantoprosessin aikana punnituksilla prosessin eri vaiheiden välissä. Saadut tulokset esitellään prosentteina.
Tulosten mukaan hävikkiä pystytään hieman vähentämään varastointiaikaa lyhentämällä. Nykyisillä prosesseilla hävikin määrään voidaan vaikuttaa hyvin vähän. Hävikkiä voidaan pienentää koneiden oikeaoppisella käytöllä, riittävän useilla kalibroinneilla sekä säännöllisillä huolloilla, jolloin toimintavarmuus on parempi.
Teoriaosio käsittelee hävikkiä ja sen vaikutuksia elintarviketeollisuudessa. Siinä tarkastellaan lihaksen rakennetta ja lihan vedenpidätyskykyyn vaikuttavia tekijöitä, sekä lihan kohmettamista lähestytään pakastamisen teorian kautta. Prosesseja työssä käsitellään yleisellä tasolla sekä elintarviketeollisuudessa.
Työ suoritettiin syksyn 2013 ja kevään 2014 aikana. Tietoa kerättiin normaalin tuotantoprosessin aikana punnituksilla prosessin eri vaiheiden välissä. Saadut tulokset esitellään prosentteina.
Tulosten mukaan hävikkiä pystytään hieman vähentämään varastointiaikaa lyhentämällä. Nykyisillä prosesseilla hävikin määrään voidaan vaikuttaa hyvin vähän. Hävikkiä voidaan pienentää koneiden oikeaoppisella käytöllä, riittävän useilla kalibroinneilla sekä säännöllisillä huolloilla, jolloin toimintavarmuus on parempi.