Muistisairaan ravitsemus : opas laadukkaan ravitsemuksen tueksi
Mäkinen, Iida; Varjonen, Niina (2022)
Mäkinen, Iida
Varjonen, Niina
2022
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202301081086
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202301081086
Tiivistelmä
Muistisairaudet lisääntyvät maailmanlaajuisesti ja myös meillä Suomessa. WHO:n raportin mukaan joka vuosi diagnosoidaan 7,7 miljoonaa uutta dementiapotilasta. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa muistisairaan ravitsemukseen liittyviä asioita kirjallisuuskatsaukseen perustuen (n=21).
Opinnäytetyön tuotoksena laadittiin ravitsemusopas, jonka tavoitteena on edistää muistisairaiden ravitsemusta ja samalla elämänlaatua. Opas sisältää kuvia ja tekstiä yhteensä kahden sivun verran ja on tulostettavissa helposti hyötykäyttöön. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Salon kaupunki. Salon kaupungin ja Turun ammattikorkeakoulun yhteistyönä valmistuu muistisairaiden hoivayksikkö, ravitsemusopas tulee uuden yksikön käyttöön. Ravitsemuksella on tärkeä rooli sekä muistisairauksien ehkäisyssä että niiden etenemisen hidastamisessa. Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin perustuva monipuolinen ja kasvispainotteinen ruokavalio, sisältäen kalaa, ja tyydyttymättömiä rasvahappoja on myös aivoterveydelle hyväksi.
Opinnäytetyön tuotoksena laadittiin ravitsemusopas, jonka tavoitteena on edistää muistisairaiden ravitsemusta ja samalla elämänlaatua. Opas sisältää kuvia ja tekstiä yhteensä kahden sivun verran ja on tulostettavissa helposti hyötykäyttöön. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Salon kaupunki. Salon kaupungin ja Turun ammattikorkeakoulun yhteistyönä valmistuu muistisairaiden hoivayksikkö, ravitsemusopas tulee uuden yksikön käyttöön. Ravitsemuksella on tärkeä rooli sekä muistisairauksien ehkäisyssä että niiden etenemisen hidastamisessa. Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin perustuva monipuolinen ja kasvispainotteinen ruokavalio, sisältäen kalaa, ja tyydyttymättömiä rasvahappoja on myös aivoterveydelle hyväksi.