Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Ranskanperunoiden akryyliamidipitoisuuksien ja -tietoisuuden selvittäminen Porissa

Vuorio, Emilia (2023)

Avaa tiedosto
Vuorio_Emilia.pdf (833.4Kt)
Lataukset: 


Vuorio, Emilia
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202301121232
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Porissa toimivien grilli- ja pikaruokaravintoloitsijoiden akryyliamiditietoisuutta. Työn tilaaja on Porin terveysvalvonta, jonka valvottavat kohteet ovat Porin lisäksi Nakkilassa, Eurajoella, Ulvilassa ja Harjavallassa. Työn kohderyhmä rajattiin koskemaan vain Porissa paikallisesti toimivia ravintoloita.
Työn kokeellisessa osuudessa selvitettiin kuuden ravintolan valmistamista ranskanperunoista akryyliamidipitoisuudet laboratoriokokein. Akryyliamiditietoisuutta selvitettiin näytteenoton yhteydessä tehdyn haastattelun lisäksi sähköisellä kyselyllä, joka lähetettiin sähköpostitse kaikille Porissa toimiville grilli- ja pikaruoka-alan toimijoille. Tässä opinnäytetyössä kokeellista osuutta tukee kirjallisuuskatsaus, jossa tutustutaan akryyliamidia koskevaan lainsäädäntöön, terveysvaikutuksiin ja tutkimusmenetelmään.
Työn tulokset kertovat, että akryyliamidi on vieras käsite elintarviketoimijoille. Pienestä otannasta vain kaksi tiesi akryyliamidin, mutta tiedot olivat puutteellisia. Lisäksi ranskanperunoiden näytteenotossa havaittiin, ettei yhdelläkään kohteella ollut keittiössä esillä paisto-ohjeita tai värikarttoja ranskanperunoiden oikeanlaiseen paistamiseen. Ravintoloiden omavalvontajärjestelmissä ei ollut mainintaa akryyliamidista.
Tulokset kertovat Porin terveystarkastajille, millä tasolla akryyliamiditietoisuus on, ja kuinka jatkossa kannattaa tiedottaa elintarviketoimijoita. Kyselyn tulosten perusteella suosituimmat kanavat tiedottamiseen ovat sosiaalinen media, sähköposti ja terveysvalvonnan nettisivut.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste