Raaka-aineista luksukseen
Krogars, Annina (2023)
Krogars, Annina
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202301241581
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202301241581
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää, minkälaisia näkemyksiä ravintola-alan ammattilaisilla on puhtaisiin, kotimaisiin sekä mahdollisesti lähituotettuihin ja ympäristön kannalta vastuullisiin raaka-aineisiin perustuvasta uudesta luksusajattelusta. Opinnäytetyö on toteutettu toimeksiantona Haaga-Helian Uuden luksuksen palvelusprintti-hankkeelle, jonka tavoitteena on lisätä ravintola-alan yritysten osaamista ja sopeutumista muuttuviin maailmantilanteisiin. Uuden luksuksen palvelusprintti-hanke edesauttaa vastuullisten palveluelämysten järjestämisen kouluttamista matkailu- ja ravintola-alan yrityksille.
Uusi luksus on elämyksiä, henkilökohtaista hyvinvointia ja ennen kaikkea yksilön itse määriteltävissä. Uusi luksus on viime vuosina ollut nouseva käsite, jonka perusteella luksuksen määritelmä on muuttunut pröystäilevistä elämäntavoista niin sanotun tavallisen kuluttajan tasolle ja kaikkien saataville. Uusi luksus käsittelee yksilön henkilökohtaista hyvinvointia, ja tässä opinnäytetyössä perehdytään raaka-aineiden alkuperän ja vastuullisuuden merkitykseen uudessa luksuksessa.
Tutkimuksen päätavoitteena on selvittää ravintola-alan ammattilaisten näkökulma luksusajattelun kannalta puhtaisiin, kotimaisiin ja vastuullisiin raaka-aineisiin. Alatavoitteina opinnäytetyössä selvitetään tarinallistamisen tärkeyttä, ja sitä voiko tarinallistamisella tuottaa ravintolan asiakkaalle lisäarvoa.
Tässä opinnäytetyössä tutkimusmenetelmänä on käytetty kvalitatiivista tutkimusmenetelmää ja puolistrukturoitua haastattelua. Tutkimusaineisto on kerätty kahdella erilaisella haastatteluilla elokuun ja joulukuun 2022 välisenä aikana. Tutkimukseen osallistui kahden erityyppisen ravintolan johtotiimin henkilökuntaa. Toinen tutkimukseen osallistuneista ravintoloista toimii tapahtumaravintolana, ja toinen perustaa toimintansa hävikittömyyteen ja vastuullisuuteen. Haastatteluiden vastaukset on analysoitu opinnäytetyöhön teemoittelemalla.
Tutkimuksen tuloksissa todetaan uuden luksuksen olevan hyvinvoinnin lisäksi henkilökohtaisia elämyksiä, raaka-aineiden puhtautta ja etenkin vastuuta ympäristöstä.
Uusi luksus on elämyksiä, henkilökohtaista hyvinvointia ja ennen kaikkea yksilön itse määriteltävissä. Uusi luksus on viime vuosina ollut nouseva käsite, jonka perusteella luksuksen määritelmä on muuttunut pröystäilevistä elämäntavoista niin sanotun tavallisen kuluttajan tasolle ja kaikkien saataville. Uusi luksus käsittelee yksilön henkilökohtaista hyvinvointia, ja tässä opinnäytetyössä perehdytään raaka-aineiden alkuperän ja vastuullisuuden merkitykseen uudessa luksuksessa.
Tutkimuksen päätavoitteena on selvittää ravintola-alan ammattilaisten näkökulma luksusajattelun kannalta puhtaisiin, kotimaisiin ja vastuullisiin raaka-aineisiin. Alatavoitteina opinnäytetyössä selvitetään tarinallistamisen tärkeyttä, ja sitä voiko tarinallistamisella tuottaa ravintolan asiakkaalle lisäarvoa.
Tässä opinnäytetyössä tutkimusmenetelmänä on käytetty kvalitatiivista tutkimusmenetelmää ja puolistrukturoitua haastattelua. Tutkimusaineisto on kerätty kahdella erilaisella haastatteluilla elokuun ja joulukuun 2022 välisenä aikana. Tutkimukseen osallistui kahden erityyppisen ravintolan johtotiimin henkilökuntaa. Toinen tutkimukseen osallistuneista ravintoloista toimii tapahtumaravintolana, ja toinen perustaa toimintansa hävikittömyyteen ja vastuullisuuteen. Haastatteluiden vastaukset on analysoitu opinnäytetyöhön teemoittelemalla.
Tutkimuksen tuloksissa todetaan uuden luksuksen olevan hyvinvoinnin lisäksi henkilökohtaisia elämyksiä, raaka-aineiden puhtautta ja etenkin vastuuta ympäristöstä.