Grönare mathandel på nätet: företagarnas utmaningar med att minska matsvinnet i leveranskedjorna
Tjäru, Linus (2023)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304024588
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304024588
Tiivistelmä
Matsvinn som uppstår som en följd av livsmedelsföretagens verksamhet är en av faktorerna som påverkar på dagens hållbarhetskris. På grund av denna orsak blev jag intresserad av att kartlägga orsakerna till att företag inte lyckas eliminera matsvinn inom sin verksamhet. Studiens syfte är att redogöra vilka utmaningar företagen har med att minska på matsvinnet från sina leveranskedjor. Arbetet har utförts med hjälp av den kvalitativa forskningsmetoden. För insamlingen av data har semistrukturerade intervjuer använts. Intervjupersonerna som deltog i studien arbetar på fem olika livsmedelsföretag. En intervjuperson har valts från varje företag. Studien har begränsats till att endast inkludera företag som driver näthandel, eftersom jag vill fokusera på matsvinn som sker under den utgående logistiken. Under teoridelen presenterades en tidigare studie som identifierar vilka utmaningar som livsmedelsindustrin har gällande den utgående logistiken. Som resultat av intervjuerna framställdes en lista med olika utmaningar som företagen har med att minska på matsvinn. De huvudsakliga utmaningarna är prognostiseringsutmaningar gällande efterfrågan och olika produktrelaterade utmaningar som leder till att vissa produkter lättare blir till matsvinn. Transportutmaningar är den tredje stora utmaningen som orsakar matsvinn i företagens leveranskedjor. Några av utmaningarna som uppkom nämndes i tidigare studier, men också nya utmaningar lyfts fram i denna studie.