Thaimaalaisen ravintolan liikeidean suunnittelu
Ranta, Elisa (2023)
Ranta, Elisa
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304044696
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304044696
Tiivistelmä
Etnisyys ja sen tuoma autenttisuus kiinnostuttavat nykyisin ravintolaruoan kuluttajia. Kuluttajat ovat kiinnostuneita kokemaan uusia elämyksiä etnistä ravintoloista. Autenttisuus ja aidot kokemukset etnisissä ravintoloissa tuovat kuluttajille ostoaikomusta ja jakavat erilaisia mielipiteitä kuluttajien kesken. Tässä opinnäytetyössä laaditaan thaimaalainen liikeideasuunnitelma, johon on sisällytetty autenttisuus.
Vanhempien yrittäjyys etnisessä ravintolassa on herättänyt kirjoittajalle kiinnostusta yrittäjyyteen ja autenttisuuden tutkimiseen. Liikeidean laatimisen intohimo kirjoittajalle syntyi ammattikorkeakoulun aikana, jolloin kirjoittaja halusi perustaa thaimaalaisen ravintolan valmistumisen jälkeen.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena laadittiin liiketoimintasuunnitelma Helsingissä sijaitsevalle toimeksiantajayritykselle, joka on aikaisemmin toiminut thaimaalaisena ravintolana. Opinnäytetyö aloitettiin loppuvuodesta 2022 ja valmistui maaliskuussa 2023. Sen taustana on kirjoittajan kiinnostus omaan etniseen ravintolatoimintaan tulevaisuudessa. Opinnäytetyön tavoitteena on laatia thaimaalaiselle ravintolalle kannattava liikeidea, jota voisi kirjoittaja tai opinnäytetyön toimeksiantaja tulevaisuudessa toteuttaa.
Opinnäytetyön tietoperustassa käsiteltiin autenttisuutta ravintolatoiminnassa ja siihen liittyviä määritteitä, ulottuvuuksia, vastuullisuutta sekä kannattavuutta. Tietoperustassa esiteltiin lisäksi liikeidean erilaisia kehittämisprosesseja ja avataan yleisesti Business Model Canvasin sekä Impact Canvasin käyttöä. Tietoperustan pohjana käytettiin monipuolisesti kansainvälisiä lähteitä, alan kirjallisuutta, artikkeleja ja videoita.
Toiminnallisen työn tuotoksena syntyi toimeksiantajalle liikeideasuunnitelma, johon sisältyi autenttisuus. Toteutustavaksi valikoitui toiminnallinen opinnäytetyö, sillä sen avulla saatiin luotua selkeä ja kattava kuvaus liikeidean eri osista ja suunnitelmista. Suunnitelman toteutuksessa käytettiin tietoperustassa esitettyjä Business Model Canvas ja Impact Canvas mallia.
Luvussa 4 avattiin tarkemmin toimeksiantajayrityksestä ja opinnäytetyön kyselyntekoprossia. Opinnäytetyön pohdinta -luvussa käsiteltiin kirjoittajan omaa oppimista prosessin aikana sekä jatkokehitysehdotuksia liikeidealle. Tämä opinnäytetyö antaa erilaisia mahdollisuuksia ja uusia ajatuksia, jota toimeksiantaja tai lukija pystyy harkitsemaan mahdollisessa tulevaisuuden ravintolaliiketoiminnassa.
Vanhempien yrittäjyys etnisessä ravintolassa on herättänyt kirjoittajalle kiinnostusta yrittäjyyteen ja autenttisuuden tutkimiseen. Liikeidean laatimisen intohimo kirjoittajalle syntyi ammattikorkeakoulun aikana, jolloin kirjoittaja halusi perustaa thaimaalaisen ravintolan valmistumisen jälkeen.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena laadittiin liiketoimintasuunnitelma Helsingissä sijaitsevalle toimeksiantajayritykselle, joka on aikaisemmin toiminut thaimaalaisena ravintolana. Opinnäytetyö aloitettiin loppuvuodesta 2022 ja valmistui maaliskuussa 2023. Sen taustana on kirjoittajan kiinnostus omaan etniseen ravintolatoimintaan tulevaisuudessa. Opinnäytetyön tavoitteena on laatia thaimaalaiselle ravintolalle kannattava liikeidea, jota voisi kirjoittaja tai opinnäytetyön toimeksiantaja tulevaisuudessa toteuttaa.
Opinnäytetyön tietoperustassa käsiteltiin autenttisuutta ravintolatoiminnassa ja siihen liittyviä määritteitä, ulottuvuuksia, vastuullisuutta sekä kannattavuutta. Tietoperustassa esiteltiin lisäksi liikeidean erilaisia kehittämisprosesseja ja avataan yleisesti Business Model Canvasin sekä Impact Canvasin käyttöä. Tietoperustan pohjana käytettiin monipuolisesti kansainvälisiä lähteitä, alan kirjallisuutta, artikkeleja ja videoita.
Toiminnallisen työn tuotoksena syntyi toimeksiantajalle liikeideasuunnitelma, johon sisältyi autenttisuus. Toteutustavaksi valikoitui toiminnallinen opinnäytetyö, sillä sen avulla saatiin luotua selkeä ja kattava kuvaus liikeidean eri osista ja suunnitelmista. Suunnitelman toteutuksessa käytettiin tietoperustassa esitettyjä Business Model Canvas ja Impact Canvas mallia.
Luvussa 4 avattiin tarkemmin toimeksiantajayrityksestä ja opinnäytetyön kyselyntekoprossia. Opinnäytetyön pohdinta -luvussa käsiteltiin kirjoittajan omaa oppimista prosessin aikana sekä jatkokehitysehdotuksia liikeidealle. Tämä opinnäytetyö antaa erilaisia mahdollisuuksia ja uusia ajatuksia, jota toimeksiantaja tai lukija pystyy harkitsemaan mahdollisessa tulevaisuuden ravintolaliiketoiminnassa.