Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Työn laatumittaus naudan teurastusprosessissa

Ketonen, Janne (2023)

 
Avaa tiedosto
Ketonen_Janne.pdf (1.115Mt)
Lataukset: 


Ketonen, Janne
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304064860
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tilaaja oli HKScan Oyj:n tytäryhtiö Paimion Teurastamo Oy. Työn tavoitteena oli vähentää naudan teurastusprosessissa syntyviä laatupoikkeamia. Teurastusprosessissa syntyvien poikkeamien vähentämisellä on suora vaikutus tuotelaadun parantumiseen. Oleellisena kehityskohtana oli myös palautteen antaminen sekä uuden mittariston luominen laatupoikkeamien seurantaan ja raportointiin.
Opinnäytetyön kirjallisuusosassa haluttiin tuoda ilmi työympäristöä kertomalla naudan teurastusprosessin eri vaiheet. Lisäksi kirjallisuusosassa tutustuttiin laatujärjestelmään ja sen kehittämiseen, johtamiseen ja mittaamiseen. Kokeellinen osuus suoritettiin noin kolmen kuukauden aikana talvella 2022–2023. Siinä haluttiin selvittää ja dokumentoida yleisimmät tuotelaatupoikkeamat, joita syntyy naudan teurastusprosessissa. Prosessista työn tilaaja valitsi kriittisimmät kuusi työpistettä, joita alettiin tarkemmin seuraamaan. Valitut työpisteet olivat ylänylky, etupään nylkeminen, suolistus, halkaisu, etupään puhdistaminen ja jälkipuhdistus. Tavoitteena oli saada yksi mittaus viikossa valituille työpisteille. Yksi mittaus sisälsi kymmenen tarkastettavaa ruhoa.
Saatujen tulosten perusteella työn laatumittauksilla on ollut positiivinen vaikutus laadun parantumiseen. Laatu oli parantunut kaikissa muissa tarkasteltavissa työpisteissä, lukuun ottamatta etupään puhdistusta. Poikkeamat olivat vähentyneet 5—85 prosenttiyksikköä. Etupään puhdistuksessa määrä oli kasvanut 25 prosenttia lähtötilanteeseen verrattuna. Eniten poikkeamia havaittiin jälkipuhdistuksessa.
Opinnäytetyö prosessin aikana saatiin luotua tilaaja yritykselle uusi mittaristo työpisteiden laadun seurantaan. Saatuja tuloksia voidaan pitää suuntaa antavina, koska mittaukset jäivät melko vähäisiksi. Tilastollisesti merkittävimpien tuloksien saamiseksi tilaaja yrityksen olisi hyvä jatkaa työn laatumittauksia.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste