Ikäihmisten hoivakotien ruokapalvelut hoivakotien ruoan valmistuksesta vastaavien työntekijöiden kokemana
Pulkkinen, Maria (2014)
Pulkkinen, Maria
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014061212726
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014061212726
Tiivistelmä
Ikääntymisen myötä ihmisessä tapahtuu fysiologisia, psykologisia ja sosiaalisia muutoksia. Ruoansulatuskanavan toimintojen heikentyminen vaikuttaa iäkkäiden ravinnon saantiin. Hampaattomuus vaikeuttaa pureskelua, syljeneritys vähenee ja suu kuivuu, mikä vaikeuttaa nielemistä. Mahalaukun ja suolen toiminnot hidastuvat, ja mahalaukun tyhjenemisaika pidentyy (Tilvis 2010, 20-40). Energiantarve pienenee fyysisen aktiivisuuden vähentyessä. Riittävä ravintoaineiden saanti on kuitenkin turvattava (Suominen 2003, 379).
Opinnäytetyö oli osa Nautinnollista ruokailua – Hyvinvointia ruoasta ja ruokakulttuurista-hanketta. Opinnäytetyö oli osa hankkeen esiselvitystä. Tutkimuksen tarkoituksena oli kerätä tietoa ikääntyneiden laitosruokailun nykytilasta. Miten ikääntyneiden ravitsemus- ja niiden erityispiirteet otetaan huomioon ikääntyneiden ruokapalveluissa, ruokapalveluhenkilökunnan kokemana? Työllä pyrittiin selvittämään ruokapalveluhenkilöstön näkemyksiä ruokapalveluiden toteutumisesta ja siitä, kuinka asukkaiden toiveet huomioitiin ja kuinka toiveet voitiin toteuttaa sekä ruokailutilanteen hyviä käytänteitä ja haasteita. Lisäksi pyrittiin selvittämään ruokapalvelutyöntekijöiden tuntemusta ikäihmisten ravitsemussuosituksista. Tutkimusmenetelmäksi valittiin teemahaastattelu. Haastattelut toteutettiin yksiköissä. Haastateltavia oli yhteensä kahdeksan ruokapalvelutyöntekijää kuudesta eri yksiköstä.
Tutkimuksessa selvisi, että ruokapalvelutyöntekijät olivat tyytyväisiä laitosruokailun nykytilaan omalla työpaikallaan. Etenkin pienten yksiköiden toimintatavat kuvattiin yksilöllisinä, ja näitä hyviä käytänteitä voitaisiin soveltaa myös isoihin yksiköihin. Ikääntyneiden ravitsemussuositukset puolestaan tunnistettiin huonosti. Ruokapalveltyöntekijät kokivat myös, että lait ja määräykset rajoittivat toimintaa osittain.
Työn tuloksena syntyi yhteenveto laitosruokailun nykytilanteesta. Työn tulosten perusteella voidaan kehittää ikääntyneiden ruokapalveluita ja jakaa hyviä käytänteitä.
Opinnäytetyö oli osa Nautinnollista ruokailua – Hyvinvointia ruoasta ja ruokakulttuurista-hanketta. Opinnäytetyö oli osa hankkeen esiselvitystä. Tutkimuksen tarkoituksena oli kerätä tietoa ikääntyneiden laitosruokailun nykytilasta. Miten ikääntyneiden ravitsemus- ja niiden erityispiirteet otetaan huomioon ikääntyneiden ruokapalveluissa, ruokapalveluhenkilökunnan kokemana? Työllä pyrittiin selvittämään ruokapalveluhenkilöstön näkemyksiä ruokapalveluiden toteutumisesta ja siitä, kuinka asukkaiden toiveet huomioitiin ja kuinka toiveet voitiin toteuttaa sekä ruokailutilanteen hyviä käytänteitä ja haasteita. Lisäksi pyrittiin selvittämään ruokapalvelutyöntekijöiden tuntemusta ikäihmisten ravitsemussuosituksista. Tutkimusmenetelmäksi valittiin teemahaastattelu. Haastattelut toteutettiin yksiköissä. Haastateltavia oli yhteensä kahdeksan ruokapalvelutyöntekijää kuudesta eri yksiköstä.
Tutkimuksessa selvisi, että ruokapalvelutyöntekijät olivat tyytyväisiä laitosruokailun nykytilaan omalla työpaikallaan. Etenkin pienten yksiköiden toimintatavat kuvattiin yksilöllisinä, ja näitä hyviä käytänteitä voitaisiin soveltaa myös isoihin yksiköihin. Ikääntyneiden ravitsemussuositukset puolestaan tunnistettiin huonosti. Ruokapalveltyöntekijät kokivat myös, että lait ja määräykset rajoittivat toimintaa osittain.
Työn tuloksena syntyi yhteenveto laitosruokailun nykytilanteesta. Työn tulosten perusteella voidaan kehittää ikääntyneiden ruokapalveluita ja jakaa hyviä käytänteitä.