Ergonomiaa tukeva keittiösuunnitelma
Hentunen, Jenna-Julia (2023)
Hentunen, Jenna-Julia
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304135213
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304135213
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee keittiösuunnitelman tekoa ergonomian ohjeistukset huomioon ottaen. Työn tavoitteena oli tutkia ergonomian toteutumista keittiössä ja sen perusteella tehdä asiakkaalle keittiösuunnitelma, jossa on ergonomian lisäksi huomioitu asiakkaan toiveet. Valmiin suunnitelman avulla asiakkaan keittiöstä pyydettiin tarjoukset kahdelta eri keittiötoimittajalta, jotta nähtäisiin, onko keittiö toteutettavissa suunnitelman mukaisesti asiakkaan budjetin rajoissa. Laadullisina tutkimusmenetelminä työssä käytettiin havainnointia, avointa haastattelua ja muotoiluprosessia. Menetelmillä pyrittiin vastaamaan tutkimuskysymykseen: Millainen on toimiva keittiö?
Opinnäytetyö koostuu tutkimuksellisesta osasta ja produktiivisesta osasta.
Tutkimuksellisessa osassa selvitettiin avoimen haastattelun ja havainnoinnin
avulla asiakkaan toiveita suunnittelulle sekä nykyisen keittiön epäkohtia, joita
uudella suunnitelmalla pyrittiin ratkaisemaan. Tutkimuksellisessa osassa selvitettiin myös, millaisista ratkaisuista keittiöiden ergonomia koostuu. Produktiivisessa osassa tehtiin valmis keittiösuunnitelma asiakkaalle muotoiluprosessia hyödyntäen. Suunnitelmassa pyrittiin parantamaan nykyisen keittiön toimivuutta erilaisilla ratkaisuilla ja tekemään keittiöstä nykyaikaisempi uusilla materiaaleilla.
Opinnäytetyön tutkimuksen tuloksista selviää, että keittiön toimivuuteen vaikuttavat tärkeimpien toimintojen etäisyydet toisistaan, säilytystilan riittävyys,
säilytysratkaisut, kalusteiden mitoitus käyttäjän mukaan ja kodinkoneiden sijoitus lattiatasoa korkeammalle. Myös valaistus on tärkeä osa toimivaa keittiötä.
Tutkimuksen tuloksena tehtiin keittiösuunnitelma, jossa säilytysratkaisuja on
parannettu ja säilytystilaa lisätty. Kaikkia ergonomiasuosituksia ei voitu täysin
toteuttaa suunnitelmassa, koska keittiön kalusteille varattava tila oli rajallinen
eikä toimeksiantoon kuulunut tehdä isoja rakenteellisia muutoksia keittiöön.
Ergonomiasuositusten huomioimisen lisäksi keittiösuunnitelmassa on nykyaikaistettu keittiön ilmettä materiaalivalintojen avulla. Keittiötoimittajilta saaduista tarjouksista selviää, että suunnitelma ei ole täysin sellaisenaan toteutettavissa asiakkaan budjetin rajoissa. Suunnitelmassa työtasojen materiaali tulisi vaihtaa edullisempaan, jotta myös ne sisältyisivät asiakkaan budjettiin.
Opinnäytetyö koostuu tutkimuksellisesta osasta ja produktiivisesta osasta.
Tutkimuksellisessa osassa selvitettiin avoimen haastattelun ja havainnoinnin
avulla asiakkaan toiveita suunnittelulle sekä nykyisen keittiön epäkohtia, joita
uudella suunnitelmalla pyrittiin ratkaisemaan. Tutkimuksellisessa osassa selvitettiin myös, millaisista ratkaisuista keittiöiden ergonomia koostuu. Produktiivisessa osassa tehtiin valmis keittiösuunnitelma asiakkaalle muotoiluprosessia hyödyntäen. Suunnitelmassa pyrittiin parantamaan nykyisen keittiön toimivuutta erilaisilla ratkaisuilla ja tekemään keittiöstä nykyaikaisempi uusilla materiaaleilla.
Opinnäytetyön tutkimuksen tuloksista selviää, että keittiön toimivuuteen vaikuttavat tärkeimpien toimintojen etäisyydet toisistaan, säilytystilan riittävyys,
säilytysratkaisut, kalusteiden mitoitus käyttäjän mukaan ja kodinkoneiden sijoitus lattiatasoa korkeammalle. Myös valaistus on tärkeä osa toimivaa keittiötä.
Tutkimuksen tuloksena tehtiin keittiösuunnitelma, jossa säilytysratkaisuja on
parannettu ja säilytystilaa lisätty. Kaikkia ergonomiasuosituksia ei voitu täysin
toteuttaa suunnitelmassa, koska keittiön kalusteille varattava tila oli rajallinen
eikä toimeksiantoon kuulunut tehdä isoja rakenteellisia muutoksia keittiöön.
Ergonomiasuositusten huomioimisen lisäksi keittiösuunnitelmassa on nykyaikaistettu keittiön ilmettä materiaalivalintojen avulla. Keittiötoimittajilta saaduista tarjouksista selviää, että suunnitelma ei ole täysin sellaisenaan toteutettavissa asiakkaan budjetin rajoissa. Suunnitelmassa työtasojen materiaali tulisi vaihtaa edullisempaan, jotta myös ne sisältyisivät asiakkaan budjettiin.