Asiakasohjauksen ja kotihoidon välinen yhteistyö ja työnjako: kotihoidossa työskentelevien ohjaajien näkemyksiä yhteistyöstä ja työnjaosta Oiva-keskuksen asiakasohjaajien välillä.
Salminen, Hanna (2023)
Salminen, Hanna
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304205770
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304205770
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä oli tarkoitus selvittää kotihoidossa työskentelevin ohjaajien kokemuksia yhteistyöstä ja työnjaosta Oiva-keskuksen pitkäkestoisen asiakasohjauksen välillä. Tavoitteena oli löytää kehittämisideoita työkäytäntöjen selkeyttämiseksi ja hyödyntää ohjaajien työntekijänäkökulmasta nousseita esteitä ja kehittämistarpeita kotihoidon asiakkaiden palveluiden parantamiseksi ja toimintamallien kehittämiseksi. Opinnäytetyö toteutettiin laadullisella tutkimusotteella, koska lähtökohtana oli ymmärtää tutkimushenkilöiden kokemuksia ja mielipiteitä tutkittavasta ilmiöstä. Aineisto kerättiin kyselylomakkeen avulla, joka lähetettiin tutkimuksen kohderyhmälle sähköisesti. Kohderyhmänä olivat kotihoidossa työskentelevät ohjaajat ja siihen kuului 20 ohjaajaa. Vastausprosentti oli 45 %. Aineisto analysoitiin teorialähtöisen sisällönanalyysin avulla. Opinnäytetyön keskeiset tulokset osoittivat, että tiedonkulku ja resurssit koettiin yhteistyötä heikentävinä tekijöinä ja vastaajat pohtivat niihin kehittämiskohtia. Työjakoon vaikuttivat vastausten perusteella eniten epätietoisuus toisten tehtävänkuvista ja siitä johtuvat olettamukset kenen työtehtäviksi asiakkaan tuen tarpeeseen vastaaminen kuuluu. Tulokset osoittivat, että joustavasti toimivan palveluketjun muodostaminen vaatii yhteisten toimintamallien kehittämistä, jotta asiakkaiden tarpeisiin voitaisiin vastata mahdolli- simman hyvin. Keskeisinä johtopäätöksinä voidaan kiteyttää, että keskitetty asiakas- ja palveluohjaus sekä kotihoito tulisi linkittää selkeämmäksi palvelukokonaisuudeksi, jossa tehtäväkuvissa olisi määritelty kotihoidon asiakkaiden palveluiden uudelleen arvioinnista ja järjestämisestä vastaavat roolit. Palveluissa tapahtuvat muutokset, uudelleen arvioinnit ja palveluiden jatkojärjestelyt tulisi etenkin paljon palveluita tarvitsevien kotihoidon asiakkaiden kohdalla tehdä moniammatillisessa yhteistyössä, vaikka työskenneltäisiin eri palveluyksiköissä