Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Yrkeshögskolan Novia
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Yrkeshögskolan Novia
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Vattenbufflar på Åland: Finns det en framtid för vattenbufflar på Åland?

Holm, Mathilda (2023)

 
Avaa tiedosto
Holm_Mathilda.pdf (812.6Kt)
Lataukset: 


Holm, Mathilda
2023
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305037455
Tiivistelmä
Vattenbuffeln domesticerades för cirka 4 000 år sedan och i dag finns det omkring 168 miljoner tama vattenbufflar i världen. Vattenbufflarna används främst inom mjölkproduktion, då de har en fet mjölk som passar bra för framställning av ost och yoghurt. Även köttet och skinnet används i mindre skala. De första vattenbufflarna importerades till Finland först år 2018 och idag finns det endast 15 vattenbufflar i Finland.

Det här examensarbetet innehåller en beskrivning på vattenbuffeln, utfodring, kalvning och hur vattenbuffelproduktionen ser ut idag. Arbetet beaktar även vattenbufflarnas möjlighet att inverka på biodiversiteten och mångfald på våtmarker och naturbeten, samt hur de är anpassade till dessa miljöer. Även en insyn på hur lagar och myndigheter ser på vattenbuffelproduktionen, i Finland och på Åland, tas upp i arbetet.

Syftet med arbetet är att se ifall vattenbufflar skulle kunna vara lönsamma som produktionsdjur på Åland, samt hur de positivt kunde bidra till de åländska våtmarkerna. I Finland kan det vara utmanande att få en stabil lönsamhet i produktionen eftersom mjölkning av vattenbufflar inte är lagligt i Finland, vilket innebär att man enbart kan använda bufflar inom köttproduktion och som djur på våtmarker och naturbeten.

Resultatet av undersökningen i arbetet visar att de i detta arbete utfrågade lantbrukarnas kunskap om djurhushållning av vattenbufflar och vilka lagarna som styr denna produktion är bristfällig. I dagsläget fanns inte heller kännedom om vilka olika stöd det finns eller inte finns för vattenbuffelproduktion. Det finns få sakkunniga personer inom ämnet i Norden och Finland.

Det framkommer i undersökningen att det kan vara en utmaning att få åländska konsumenter att välja vattenbuffelprodukter framför andra mer kända livsmedel. Den produkt som är mest känd och som härstammar från vattenbufflar är mozzarellaost och som kunde nå ut tull en större kundgrupp, men den är inte möjlig att tillverka i vårt land eftersom djuren inte får mjölkas enligt den gällande lagstiftningen. Detta leder till att den nuvarande lagstiftningen kan göra det utmanande att starta upp en produktion med enbart vattenbufflar.

Water buffaloes were domesticated about 4000 years ago and today there are about 168 million domesticated water buffaloes in the world. Water buffalo are mainly used in milk production, as their milk is fatty and suitable for making cheese and yoghurt. The meat and skin are also used on a smaller scale. The first water buffaloes were imported to Finland only in 2018 and today there are only a total of 15 water buffalo in Finland.

This thesis contains a description of how water buffalo, feeding, calving and what water buffalo production looks like today. The work also considers the potential for water buffaloes’ impact on the biodiversity and diversity of wetlands and natural pastures, and how they are adapted to these environments. An insight into how laws and authorities view water buffalo production in Finland and Åland was also addressed in the work.

The purpose of the work was to see if water buffalo could be profitable as production animals in Åland and how they could positively contribute to the wetlands of Åland. In Finland it can be challenging to get a stable profitability in the production since milking water buffalo is not legal in Finland, which means that buffalo can only be used in meat production and as animals in wetlands and natural pastures.

The results of the study showed that the farmers questioned in this work have insufficient knowledge about the keeping of water buffalo and the laws governing this production. In the current situation there was also no knowledge of the different types of support available or not available for water buffalo production. There are few experts on the subject in the Nordic countries and in Finland.

The study suggested that getting Åland consumers to choose water buffalo products over other more familiar food could be a challenge. The most well-known product derived from water buffalo is mozzarella cheese and it could reach a larger customer group, but it is not possible to produce in our country because the animals are not allowed to be milked according to the current legislation. As a result, the current legislation makes it a challenge to start up a production with only water buffalo.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste